Minciună, dezinformare și mult ridicol sau o replică la un drept la replică al Primăriei Piatra Neamț.

Cum puteți citi aici, am primit un drept la replică la două materiale care prezentau aventura unui om care s-a chinuit să plătească taxe online pentru o rudă. După mai multe zile, am primit dreptul la replică la redacție. După o lectură obligatorie am avut de ales între a publica un text aranjat ( foarte grav, prin manipulare ordinară!) ca să dea impresia că mesagerulneamț.ro a exagerat în prezentarea situației, așa cum l-am primit, fără comentarii sau să-l comentăm și să intrăm în amănunte care oricum nu ar face bine unei instituții înainte de o campanie electorală. Am hotărât să împăcăm Primăria publicând text de sine stătător, dar să-l și comentăm. Deci…

Primăria minte și dezinformează

…pentru că a ”umblat” la site pentru a demonstra că  este funcțional si, vezi doamne, cititorul nostru n-ar fi văzut că există un buton ”prin care oricare cetățean poate citi procedura de creare a contului”, încheiem citatul. Ca să nu fie vorbe la un eventul proces, ni se trimite și o fotografie cu site-ul în care apare respectivul buton!

O asemenea dovadă, zdrobitoare, nu-i așa, reprezintă o victorie pentru ”Serviciul Comunicare” cu care pot să-și justifice activitatea în fața Primarului. Doar că există, asta e, există și nu poți ignora, două fotografii făcute în 13 mai, pe perioada situației de urgență și 18 iunie, deci acum puține zile, când butonul nu exista. Dacă aveți dubii cu privire la sursă, puteți accesa următoarea adresă, publică, ca să vă lămuriți: https://web.archive.org/web/20200513193241/https://www.primariapn.ro/.

Pe cale de consecință, suntem nevoiți să conchidem că nește băieți s-au gândit ei să acopere răhățelul și să mai adauge un butonel. Ghinion! Nu prostia făcută contează, dar importantă este intenția și mentalitatea, pe principiul, hai că la proști merge și așa! Domnule primar, cine v-a făcut acest pocinog merită trimis la plimbare sau la reciclare. Dar să continuăm, pentru că, dincolo de minciună și dezinformare avem…

Lipsă de performanță și mult tupeu

…pentru că, cu un ton de general victorios, autorul dreptului la replică ne prezintă performanțele realizate ” utilizând interfața online a site-lui  primariapn.ro”, ca să mai încheiem un citat. Ni se spune că ” În perioada 2013 – 2019 s-au efectuat 1.535 plăți online utilizând interfața online a site-lui  primariapn.ro,  totalizând suma de 559.738,87 lei. De la începutul anului 2020 și până în prezent s-au efectuat 48 plăți online, în cuantum total de 23.063 lei.” Nu-i așa că se sparie gândul? Să analizăm: În perioada 2013-2019 au fost fix 72 de luni. 1535 plăți/72 luni= 21 plăți pe lună, adică o plată pe zi! Sau o medie de 7774 lei lunar. Cât a costat site-ul de plăți? Și-a scos banii la acest „trafic infernal” al plăților?

Nici dacă o numărai cu abacul nu ieșea atât de perfect! O plată la zi lucrătoare!!!!! Deci, fără cozi la ghișee….

De la începutul anului 2020, pana la apariția dreptului la replică, s-au făcut în medie 8 plăți pe lună!!!! În condițiile în care am fost în plină situație de urgență! Și oamenii au utilizat din plin internetul pentru a face cumpărături, cu plățile de rigoare.

Concluzia: Dreptul la replică este la fel de explicit pe cât de ușor se realizează un cont pe site-ul primăriei PNT și se poate efectua o plată! Să te lauzi cu 48 de plăți online în anul 2020, când tu, chiar în Primărie ai atâția angajați în instituție care ignoră acest serviciu oferit cu generozitate, este ori o dovadă de prostie sau o lipsă totală de profesionalism.

Cum dreptul la replică este destul de lung trebuie să trecem mai departe să vorbim despre…

Plăți online după ce treci pe la ghișeu

… pentru că autorii ne lămuresc pe noi cum este cu CNP-ul. Cităm: ”Ținând cont de pașii care trebuie urmați, tocmai pentru o mai bună securizare a datelor personale, contul trebuie validat la sediul Primăriei Piatra-Neamț, ceea ce înseamnă identificarea persoanei care a creeat contul prin introducerea CNP în zona contului și activarea acestuia” și încheiem ca de obicei citatul. Ceea ce însemană, să luăm un caz școală că tu, contribuabil, ești la muncă în străinătate, vrei să plătești online taxele și impozitele, dar înainte de a o face, tragi o fugă de la Milano, Napoli, Madrid, vii la primărie ca să le lași băieților CNP-ul tău, ca să știei ei că ești cine te pretinzi. Pentru că tu LE DAI BANI, nu le ceri bani, dar asta nu contează dacă nu te-au identificat ei să fie siguri cine-i fraierul care a marșat la gluma cu plata online cu vizită obligatorie la Primărie!

Băi băieți, băi, da cum se face că alții, cu plăți mult mai multe făcute într-un minut decât se fac la voi în jumătate de an, nu cer să le faci o vizită ca să le demonstrezi că ești tu cu CNP-ul la purtător?

Cum se face că acolo nu apar avertismente cum că nu ar fi sigură conexiunea la site? Explicația voastră ”Conexiunea la site nu este sigură” – este un avertisment generat de navigatorul de internet (in cazul de fata Opera), avertisment ce apare din anul 2018, odată cu trecerea la ultimele versiuni de folosire TLS, https://en.wikipedia.org/wiki/Transport_Layer_Security solicitând TLS minim versiunea 1.2. Ținem să precizăm ca pe site-ul primariapn.ro se utilizează în prezent versiunea TLS 1.0, versiune care este și ea acceptată în continuare de standardele DGPR – General Data Protection Regulation”, nu satisface pe nimeni.

Nu comparăm, deși ar trebui, siguranța unui site de plăți taxe și impozite al unei primării, la care apar avertismente de siguranță, cu alte site-uri (de exemplu magazine online, bănci etc) unde se fac plăți online și nu apar avertismente de securitate care trebuie explicate într-un limbaj străin contribuabilului! Lăsăm cititorii să o facă! Noi ne mulțumim doar să tragem

Concluzia

…pentru că în dreptul la replică nu ni s-a spus cât a plătit Primăria ca să beneficieze de această interfață, cui au fost dați banii și, mai ales, când au de gând să o facă cu adevărat funcțională, fără să mai pună oamenii pe drumuri. Până atunci, tuturor contribuabililor din PNT le-ar trebui redus cuantumul impozitelor retroactiv, pentru perioada 2013-2019, ponderat, cu suma echivalentă plătită pentru construcția site-lui de plăți de la Primăria PNT+ sumele aferente mentenanței specifice site-ului!

Am zis!

Mesagerul de Neamț

 

Serviciul Comunicare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.