Primarul de Roman a cerut în instanță să fie șters din registrul incompatibilităților

Pentru a nu avea niciun fel de problemă să candideze pentru un nou mandat Lucian Ovidiu Micu, primarul de Roman, a cerut Curții de Apel Bacău să oblige Agenția Națională de Integritate să-l șteargă din registrul incompatibilităților. Instanța s-a pronunțat vineri, 24 iulie, respingând acțiunea ca nefondată. Primarul Micu ne-a declarat că obiectivul lui a fost să obțină un document din care să rezulte că el nici n-a figurat în acel registru: ”Eu am cerut radierea din registrul incompatibilităților și ANI a răspuns că nu mă poate radia pentru că nu sunt înscris în acel registru. Era normal să-mi respingă cererea ca nefondată, pentru că nu are ce să radieze ANI. În privința incompatibilității mele, toată lumea face o confuzie. Există o sentință care menține un raport ANI, care raport spune că în perioada 2012-2016, în calitatea mea de viceprimar, mă aflam într-o stare de incompatibilitate. S-a modificat legea anul trecut. Legea 176 prevede că răspunderea civilă administrativă se prescrie într-un termen de 3 ani de la săvârșirea faptelor, lucru care s-a împlinit pe 24 iunie 2019 și nu mi se mai poate aplica nicio sancțiune, și tot Legea 176 prevede că starea de incompatibilitate încetează la sfârșitul mandatului în care s-a constatat. Starea mea de incompatibilitate a încetat pe 24 iunie 2016, raportul ANI a venit la o dată ulterioară, iar acum ANI a trimis adresă la instanță, prin care spune că eu nu figurez în acel registru. În proces pe mine m-a interesat să obțin un act oficial de la ANI în care scrie că nu am nicio incompatibilitate și că nu mi se poate aplica nicio sancțiune”.

În ședința Consiliului Local Roman din 26 iunie 2020, consilierii au votat o hotărâre prin care au constatat că starea de incompatibilitate a primarului Lucian Ovidiu Micu a încetat la data de 24.06.2016, ”data validării în calitatea de consilier local/viceprimar în mandatul 2016-2020, mandat încetat la data de 29.06.2017, când a fost ales primar al muncipiului Roman”.

Primarul Lucian Micu spune că hotârărea de consiliu local este foarte corectă: ”Dacă nu ar fi luat acea decizie, consilierii locali erau amendați, pentru că în 2016 când s-a emis raportul ANI, el a fost înaintat către consiliul local în vederea luării măsurilor care se impun după rămânerea definitivă. Ori raportul ANI a devenit definitiv în 2 aprilie 2020 și în termenul legal de 6 luni, consiliul local a constatat faptul că raportul ANI se referea la mandatul 2012-2016 și, respectiv, a devenit caducă aplicarea oricărei sancțiuni, deci CL și-a îndeplinit obligația față de ANI. Hotărârea de consiliu local nu are nicio legătură nici cu incompatibilitatea, nici cu ANI, nici cu Prefectura, nici cu candidatura, nici cu nimic, consilierii doar au dus la îndeplinire raportul ANI”.

Inspectorii de integritate l-au declarat incompatibil pe Lucian Micu în 2016, pentru că ocupa simultan funcțiile de viceprimar și de membru în Consiliul de Administrație al Spitalului Municipal de Urgență Roman, lucru interzis prin lege.

C.M.

One comment

 • ANI

  iulie 27, 2020 at 3:47 pm

  Prima pagina•Acces programatic la date•Harta site•Contact
  Căutare în portal
  Căutare
  Activare mod mai accesibil
  Ignorare comenzi Panglică
  Salt la conținutul principal
  Lansare rapidă
  ACASĂ
  PREZENTARE
  ORGANIZARE
  CIRCUMSCRIPTIE
  DOSARE
  SEDINTE
  CITARE PRIN PUBLICITATE
  JURISPRUDENTA
  INSTANTA IN CIFRE
  INFORMATII DE INTERES PUBLIC
  CONCURSURI
  ACHIZITII PUBLICE
  BINE DE STIUT
  CONTACT
  e-justice.europa.eu
  Portal > Curtea de Apel BACĂU > Informaţii dosar
  Informaţii dosar
  Informaţii generale

  Părţi

  Şedinţe

  Căi atac

  Citare prin publicitate

  Informaţii generale
  Nr. unic (nr. format vechi) : 256/32/2020
  Data inregistrarii 15.06.2020
  Data ultimei modificari: 19.06.2020
  Sectie: Secţia a II-a civilă, de contencios administrativ şi fiscal
  Materie: Contencios administrativ şi fiscal
  Obiect: conflict de interese/incompatibilitate – constatate de ANI
  Stadiu procesual: Fond

  Părţi
  Nume Calitate parte
  AGENŢIA NAŢIONALĂ DE INTEGRITATE – ANI Pârât
  MICU LUCIAN OVIDIU CU SEDIUL ALES LA CHIUARIU & ASOCIAŢII SCA Reclamant

  Şedinţe
  Nu există informaţii.

  Căi atac
  Nu există informaţii.

  Citare prin publicitate
  Nu există informaţii.

  Răspuns

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *