Social-democrații de la Municipiu: Primăria Piatra Neamț ar trebui să-și schimbe numele în „haos”!

În contextul în care legea privind digitalizarea instituțiilor publice a trecut de Senat și urmează să fie votată și de Camera Deputaților, la Piatra Neamț încă ne luptăm cu metehne vechi și documente prăfuite care mai sunt și greu de obținut!

Este ceea ce acuză și cei de la PSD Piatra Neamț. Avocatul Liviu Florescu Purcariu spune că digitalizarea de la Primărie există „în secret”, pentru că oamenii nici măcar nu știu că se pot face plăți și online. Mai mult, dacă întrebi, ți se spune că pentru a face o plată online e nevoie să te prezinți fizic, pentru a le da CNP-ul! „Asta arată ce funcționari avem!”, spune, revoltat, avocatul Liviu Florescu Purcariu.

Până să ajungi însă la plăți online, ce te faci dacă ai nevoie de un document?

Să te ferească Dumnezeu! Eu ca avocat, am ajuns în foarte multe cazuri să obțin anumite înscrisuri de la Primăria Piatra Neamț doar prin instanță, prin decizie judecătorească. Pentru că nu se încadrează în termenul legal, care e oricum extrem de generos, de 30 de zile. Nu e normal să aștepți câteva luni  pentru un extras din Registrul de Stare Civilă, de exemplu, de care este nevoie la un partaj. Nu este normal să nu poți obține un certificat fiscal! Ce să mai spunem despre atitudinea funcționarilor? Primăria Piatra Neamț ar trebui să-și schimbe numele în haos!”, spune avocatul.

La rândul său, social-democratul Octavian Diaconița e de părere că adminsitrația locală trebuie să se adapteze vremurilor. „În programul de guvernare cu care ne vom prezenta în alegerile locale avem prevăzut în mod expres acest domeniu, de modernizare și digitalizare completă a Primăriei. Nu se poate să mai aștepți azi, când totul e online, totul e rapid, un act pe care să ți-l dea un funcționar care poate avea o zi proastă… Venim cu altă atitudine, altă mentalitate, pentru că pietrenii au obosit pur și simplu să aștepte după adminsitrația liberală care e atât de încremenită și învechită”, spune Diaconița.

48 de plăți online în 6 luni

Potrivit Primăriei, în intervalul 1 ianuarie – 30 iunie 2020, s-au efectuat în Piatra Neamț 48 de plăți online.

Vă dați seama, de la începutul anului 2020 și până în prezent s-au efectuat 48 plăți online, în contextul în care e pandemie și totul a mers online! Deci în 6 luni doar 48 de pietreni au accesat acest serviciu de plăți online. Cred că nicăieri în țară, nici în comune nu e așa. Și nu e vina oamenilor, ci a sistemului prost gestionat, al lipsei de încredere, a modului greoi de a face plăți și a faptului că nici măcar nu se știe acest lucru! Baza de date conține un număr de 1770 conturi create în intervalul 2012-2020. Deci în opt ani! Asta spune tot! Nu mai merge așa, e nevoie de o schimbare!”, a mai declarat avocatul Liviu Florescu Purcariu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.