Căminul de bătrâni de la Roznov s-a redeschis, Parchetul județean face anchetă

Căminul de bătrâni de la Roznov s-a redeschis după perioada în care a fost focar Covid în instituție. Direcția de Sănătate Publică Neamț supraveghează îndeaproape funcționarea căminului și respectarea tuturor regulilor, astfel încât să nu mai apară niciun caz de infectare.

Au venit toți pacienții din spital, sunt negativați, suntem sub supravegherea DSP pentru fiecare element  și dacă avem nevoie de lămuriri, primim informații calificate de la epidemiologi”, ne-a declarat Romeo Panaintescu, directorul Căminului pentru persoane vârstnice Roznov.

Conform DSP Neamț, focarul de la Roznov a fost depistat în data de 30 iulie 2020:  ”În urma testării personalului și beneficiarilor au fost depistați Covid-19 pozitivi 10 salariați și 41 de rezidenți. Toate persoanele au fost internate la Spitalul Județean de Urgență Piatra Neamț.  Au fost înregistrate 5 decese în rândul beneficiarilor”.

Între timp, Parchetul de pe lângă Tribunalul Neamț a deschis un dosar penal, pentru zădărnicirea combaterii răspândirii bolilor:  ”Cauza penală are ca obiect sesizarea din oficiu a organelor de cercetare penală din cadrul Inspectoratului de Poliție al județului Neamț – Serviciul de Ordine Publică, cu privire la faptul că, în data de 07.08.2020, în urma verificărilor efectuate de Direcția de Sănătate Publică Neamț, la Căminul pentru Persoane Vârstnice Roznov s-a constatat că, din cei 47 beneficiari ai Căminului, 41 erau confirmați pozitiv cu COVID 19, 3 decedând ca urmare a infectării, fiind confirmați pozitiv, și 10 angajați ai aceluiași cămin”.

După finalizarea anchetei, în cazul în care se va stabili că o persoană sau mai multe dintre angajații căminului nu au luat măsurile necesare pentru combaterea și stoparea răspândirii infecției, procurorul de caz va dispune trimiterea în judecată. Și este foarte posibil să se întâmple astfel, având în vedere decesele  (5 conform DSP, 3 – conform Parchetului) și având în vedere că metodologia Covid stabilește că ”decesul la un pacient confirmat cu Covid 19 nu poate fi atribuit unei boli preexistente”, deci indiferent de problemele de sănătate pe care le aveau bătrânii de la Roznov, infecția cu Covid este considerată cauza decesului.

C.M.

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *