Un bărbat din Onești, căruia i s-a făcut rău în timp ce urca pe Ceahlău, în Șeaua Panaghia, a fost coborât, cu dificultate, de salvamontiști, în această după-amiază (1 august) până în Stațiunea Durău. Salvatorii montani (a căror zi este astăzi) s-au oprit de 5-6 ori, pentru că omul vomita și avea tensiunea și pulsul foarte mici.
”Când a ajuns prima echipă la el, avea tensiunea 8 cu 7, un puls de 40 și ceva de bătăi pe minut, vomita, avea frisoane, a fost băgat sub oxigen și transportat până în Durău”, a declarat Raul Papalicef, șeful Serviciului Salvamont Neamț. ”A fost o acțiune dificilă, încheiată în timp record ținând cont de cei 1000 m diferență de nivel pe care a fost transportată victima. Operațiunea a necesitat conlucrarea a două echipe, care au făcut joncțiunea în jurul cotei 1500 (Șeaua La Morminte). Transportul a fost oprit de mai multe ori pentru că victima vărsa și trebuia pusă în decubit lateral sau pentru că tensiunea arterială scădea la limita colapsului și trebuia administrat oxigen”.
Noaptea trecută, salvatorii montani au mai avut o intervenție, în cazul unui turist ”inspirat” care a plecat târziu de la Dochia și a ales traseul cel mai lung, prin Poiana Maicilor, unde a căzut și și-a fracturat un picior. Există deja un obicei al oamenilor care urcă pe munte să întârzie destul de mult la Dochia, îi prinde noaptea pe drum, iar riscul de a se rătăci sau de a se accidenta crește. Iar salvatorii montani (La mulți ani tuturor salvamontiștilor!) sunt puțini, nu au parte de recuperare după o intervenție și, de multe ori, imediat, trebuie să plece la alt caz.
C.M.