Eveniment la ”Târgul de Carte” de la Piatra Neamț. ”Despovărarea. Simțuri și instincte”

”Despovărarea. Simțuri și instincte” (Editura Tracus Arte)de Radu BOROIANU

Evenimentul Târgului de Carte de la Piatra Neamț îl constituie, fără discuție, lansarea cărții în două volume, ”Despovărarea. Simțuri și instincte” (Editura ”Tracus Arte, 2019) semnată de Radu Boroianu. Autorul este ”personaj” și personalitate în lumea românească, născut într-o familie cu pedigree boieresc a trăit istoria recentă cu toate suișurile și coborîșurile ei. Dacă înainte de 1989 a fost regizor de teatru, implicat în lumea culturală bucureșteană, după revoluție a intrat în politica dâmbovițeană, cu plusurile și minusurile ei, a fost ministru al culturii o vreme, ambasador al României la Berna. Din această perspectivă, cele două volume sunt o autobiografie cu subiectivitățile și certitudinile ei, cu o istorie trăită, cu o istorie văzută, totul sub auspiciile afectului dar și ale spiritului critic.

Adrian Alui Gheorghe a spus, în prezentarea cărții și a autorului, între altele, că acest tip de scriere se situează în categoria ”autoficțiunii literare”, un gen mult apreciat în literatura europeană. Autorul își propune, conform acestui procedeu, să creeze un personaj pe care îl pune să îi trăiască biografia, amintirile. Există, de altfel, un capitol introductiv, în care autorul discută cu personajul său, un alter ego firesc, despre sensul acestui tip de mărturisire, despre limitele sincerității în momentul în care îți devoalezi amintirile. Cartea ”dă seama”, în ordine firească, despre copilărie, despre formarea intelectuală, despre viață pur și simplu în anii de instaurare a comunismului în Românie. Apoi, lucrurile evoluează spre limpezirea conștiinței, ochiul critic este cel care preia interpretarea realității, mai ales în ultimii ani ai comunismului în România.

Volumul al doilea cuprinde ieșirile în spațiul public ale politicianului, ale ministrului sau ale diplomatului Radu Boroianu, o trecere în revistă a ideilor și a  trăirilor sub lumina ”ochiului public”. Cele două volume se citesc empatic, istoria recentă, trecută prin filtrul unui intelectual fin, te ia copărtaș, îți relevă fațete nebănuite. ”Despovărarea”, de Radu Boroianu, este o ”descărcare” a memoriei imediate pentru a face loc concluziilor unei istorii pline de semnificații. (REP)

Eveniment organizat de Camera de Comerț și Industrie Neamț.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.