Cele mai bune sfaturi pentru alegerea corectă a culorilor pentru interior

Foarte mulți specialiști din domeniul amenajărilor interioare atrag atenția asupra efectelor pe care culorile le au asupra celor care locuiesc în casă. Debbie Zimmer, de exemplu, declară că „roșul va crește pofta de mâncare – și tensiunea arterială; albastrul și verdele sunt naturale și calmante; movul este iubit de copii, dar nu neapărat de adulți; galbenul este primitor; iar portocaliul poate fi primitor, dar și puțin iritant, în funcție de nuanță, ton sau umbră.”

Cercetările efectuate de Behr indică faptul că galbenul poate stimula creierul, deci s-ar putea să merite luat în considerare pentru încăperile în care se fac temele; dar evită galbenul în dormitoare, unde scopul este în general să te relaxezi. În schimb, explorează aceste culori calmante în dormitor pentru a te ajuta să dormi mai bine. O firmă ce se specializează în amenajari interioare poate fi ajutorul perfect când vine vorba de alegea nuanței perfecte de vopsea pentru dormitor.

Cunoașteți tonurile de alb

Albul vine într-o varietate uluitoare. Albul pur, „curate” este formulat fără subtonuri nuanțate. Acestea sunt favorizate de designerii care doresc să prezinte lucrări de artă sau mobilier și sunt adesea folosite pe tavan pentru a crea un câmp neutru deasupra capului.

Majoritatea celorlalte tipuri de alb sunt fie cald – cu nuanțe galbene, ruginii, roz sau maronii – fie reci, cu nuanțe verzi, albastre sau gri. Folosiți alb mai cald în camere fără multă lumină naturală sau pentru a face spațiile mai mari să pară mai confortabile.

Albul rece, în schimb, poate ajuta la deschiderea unui spațiu. Testați mai multe tipuri simultan pentru a vedea care dintre ele funcționează cel mai bine cu celelalte culori folosite în cameră. Apelând la specialiști în zugraveli interioare veți reuși să faceți cele mai bune alegeri.

Conectați spațiile deschise cu ajutorul culorilor

Utilizarea aceluiași gri în camera de zi alăturată bucătăriei în plan deschis unifică cele două spații. Simplitatea arcadelor fără carcase atrage vederea în cealaltă cameră. Continuitatea este importantă în casă, dar culoarea poate ajuta la „zonarea” unui spațiu deschis, separând zona de luat masa de camera de zi, de exemplu. Nu este nevoie să rămâneți la o singură culoare sau chiar la o singură paletă de culori care este fie caldă (roșu, portocaliu, galben), fie rece (albastru, verde, alb strălucitor).

Cu toate acestea, folosind diverse tonuri ale aceleiași culori, există o șansă mai mare ca culorile pe care le alegeți să se întrepătrundă. Ea recomandă să alegeți culori care conțin și gri care se găsesc pe toate paletarele. Culorile strălucitoare pot fi introduse în doze mici ca accente – în mobilier, podele sau chiar flori.

Faceți ca spațiile mici să pară mai mari sau mai confortabile

În general, albul clar poate face un spațiu să se pară mai mare și mai deschis, în timp ce culorile calde creează un sentiment de intimitate. La cel mai rudimentar nivel, camerele mari, în general, pot suporta mai multă culoare decât camerele mici. Nuanțele mai deschise pot deschide un spațiu mic, în timp ce culorile mai închise dau percepția că suprafețele sunt mai aproape decât în realitate.

Desigur, unele spații mici nu trebuie să pară mari: dacă intenționați să creați o atmosferă primitoare sau confortabilă într-un foaier, irou sau bibliotecă, de exemplu, verdele sau ruginiul pot servi mai bine decât piersica.

Utilizarea arhitecturală a culorilor

Maroniul roșiatic oferă o conexiune vizuală de la sufragerie la ușa din față datorita nuanțelor de lemn.

Una dintre cele mai eficiente modalități de a utiliza culoarea pentru a transforma o cameră este de a reda caracteristicile sale arhitecturale. Tavanul, podeaua, bibliotecile încorporate, ușile arcuite, lambriurile, ferestrele și ușile oferă toate oportunitatea de a adăuga un alt strat de interes pereților colorați. Aveți nevoie însă de un zugrav priceput care să se ocupe de tot.

Pentru un accent subtil, puteți vopsi ușile într-un ton mai închis sau mai deschis decât cel al pereților Este o schimbare subtilă de culoare, care atrage privirea pe detalii.

O modalitate de a oferi camerelor alăturate din zonele de locuit un aspect armonios este să le vopsiți în culori cu aceleași nuanțe, cum ar fi roșu pe bază de galben, kaki și cărămiziu. Păstrarea uniformă a culorii din cameră în cameră ajută la evitarea oricăror tranziții discordante. Zonele private care, de obicei, rămân închise – birouri la domiciliu, dormitoare și camere de toaletă, de exemplu – nu trebuie să se conecteze la fel de strâns cu spațiile învecinate.

Nu este bătut în cuie, dar regula generală este așa: vopsiți fața ușii de culoarea tapițeriei din camera cu spre care se află când este închisă, iar tocurile ușii de aceeași culoare cu nuanțele specifice camerei opuse.

Dacă utilizați diferite culori de finisare în camerele alăturate, acestea trebuie să funcționeze bine împreună. Ușile tind să rămână deschise, așa că nuanțele pereților influențează foarte mult aspectul general.

Păstrarea consistenței culorilor în camerele alăturate, care au intrări deschise, oferă în general un sentiment de coeziune, oferind o linie neîntreruptă, care este plăcută ochiului. Într-un plan deschis, luați în considerare vopsirea tuturor ornamentelor alb, chiar și în cazul în care culorile pereților variază. Apelați la specialiști în zugrăveli decorative pentru a obține cele mai bune rezultate.

Pentru o abordare mai îndrăzneață, încercați să utilizați două culori diferite în aceeași cameră. De exemplu, vopsiți o bibliotecă încorporată sau o nișă într-o nuanță de verde într-o cameră cu pereți albaștri, care va evidenția articolele din bibliotecă sau în interiorul zonei încastrate. Desigur, elementele arhitecturale pot oferi, de asemenea, continuitate în întreaga casă dacă sunt vopsite în aceeași culoare în fiecare cameră.