Drăgănești. Priorități: canalizare, modernizare de drumuri și gaz metan

Interviu cu primarul Ion NECHIFOR

– Domnule primar, iată, ați mai trecut peste un examen important, devenind, din nou, primar al comunei dvs.

Toate aceste aspecte îmi impun să depun eforturi și mai mari în dezvoltarea comunei în viitorii ani. Este drept, comuna Drăgănești, situată în partea de nord a județului Neamț, s-a desprins în anul 2004 de Brusturi. În cei 16 ani cu statut de comună, s-au schimbat multe. Dar, înainte de toate, trebuie să mulțumesc electoratului local care m-a votat, dar și celor care au fost lângă mine la alegeri. Cu toții mi-au încredințat un nou mandat și cred că nu-i voi dezamăgi.

– Practic, la ce se referă dezvoltarea comunei dvs.?

Dumnezeu a făcut Cerul și Pământul, cu tot ceea ce este pe el, în șase zile, pentru că în a șaptea s-a odihnit. Numai că un muritor de rând ca mine nu putea ca în 12 ani, cu o pauză de 4 ani, să facă din satele comunei Drăgănești adevărate metropole. Important este că am reușit să punem bazele unei rețele de servicii la nivel local, de foarte bună calitate, să modernizăm, în mare parte, instituțiile locale, și mă refer la dispensarul uman, școală, primărie, etc. Toate acestea au avut darul de a schimba radical datele problemelor din comună.

– Cât privește infrastructura locală?

Dacă îmi aduc bine aminte, drumul județean asfaltat până la primăria locală era jalnic, dar a fost imediat reabilitat prin 2008. Deși era drumul județului, pentru mine a fost o mare realizare la timpul respectiv, pentru că nu ne mai rupeam mașinile prin gropi. Au urmat alte campanii de modernizare drumuri comunale, lucrări care au adus un plus de modernism în toate satele noastre. Important este că astăzi nu prea mai avem praf în comună pe drumurile principale și că artera spre Răucești arată superb.

– O vreme ați fost în opoziție față de conducerile județului…

Pe mine nu m-a interesat cine este la județ și din ce grupare face parte. Important este că mai toate investițiile au fost realizate pe baza unor proiecte cu finanțare europeană și guvernamentală.

Modernizarea drumurilor

– Care au fost principalele ținte?

Strategiile noastre s-au  axat, în principal, pe modernizarea drumurilor, eliminarea efectelor inundațiilor, sănătatea populației, școala, agricultura, igienizarea comunei, dotarea cu noi utilaje și amenajarea pășunilor. Regretul meu a fost că în perioada 2012-2016, comuna nu a beneficiat de proiectul de alimentare cu apă, început de mine în 2011.  Și cum electoratul local s-a reîntors spre mine în 2016, acum avem realizări deosebite. Printre marile priorități ale comunei se numără modernizarea drumurilor comunale, care nu au avut parte de astfel de lucrări. Nu sunt lungimi mari, dar sunt foarte importante în peisajul locului. La fel și porțiunea de drum județean, care nu a fost modernizată, respectiv, Drăgănești-Șoimărești, precum și alte două tronsoane nemodernizate încă. Un alt proiect, inițial a fost depus la AFIR Iași, în care era prinsă o lungime de 6 kilometri drumuri comunale, dar care a fost respins din cauza punctajului. În prezent, proiectul este depus la Guvernul României și așteptăm finanțare. Am mai avut un proiect, care includea o modernizare de drumuri de 5,5 kilometri, care cuprinde și un pod din beton peste pârâul Culesa, în punctul Șes Drăgănești, finanțat de Guvernul României, în valoare de 7.641.724,00 lei. Lucrările sunt în fază de finalizare. Nu au lipsit lucrările de pietruire la drumurile comunale și sătești nemodernizate. De asemenea, am avut în vedere și drumurile agricole, la care au fost executate tot lucrări de balastare. 

– Infrastructură nu înseamnă numai drumuri…

Firește, în programul meu, încă de acum  vreo 10 ani, a fost inclus și proiectul de alimentare cu apă potabilă a întregii comune. Mă refer la proiectul “Alimentarea cu apa potabilă în comuna Drăgănești”. Investiția a demarat în anul 2011, numai că în mandatul pe care l-am pierdut (2012-2016), din motive care mă depășesc, nu au continuat lucrările. Abia în 2016, când am revenit la conducerea comunei, lucrările au continuat, investiția fiind deja realizată. Rețeaua are o lungime de 22 kilometri, cu stație de captare, pompare și de tratare. Următorul pas este racordarea  gospodăriilor la rețea. Și cum comuna noastră este așezată pe un șes în apropiere de lunca râului Moldova, în momente cu precipitații masive, apar și inundațiile, iar din acest motiv am fost nevoiți în ultimii 4 ani să decolmatăm albiile pârâurilor care traversează comuna. Acestea au produs mari daune cetățenilor și societăților agricole, însă am reușit să curățăm albiile pârâurilor Culesa – 1 kilometru, Râșca – 4 kilometri, Târzia – 2 kilometri.

– Aveți vreo lucrare de suflet, la care să țineți mai mult?

La toate țin, pentru că am tocit zeci de cauciucuri pe drumurile spre Iași, București și Piatra Neamț. Dar, am o bonificație pentru proiectul “Construire dispensar uman”, lucrarea fiind realizată deja. A costat 1.127.689 lei, cu fonduri guvernamentale. Obiectivul este amplasat pe un teren oferit de domnul Radu Gheorghiu, de la SC Carpat Agrom.

Gaz metan la Drăgănești

– Cât privește infrastructura școlară?

Fără discuție, școala a fost prioritatea numărul unu, care a beneficiat, anual, de fondurile necesare de funcționare, cu un spor în fiecare an. Au fost oferite premii la sărbătorile de iarnă, în vacanțe și la sfârșitul anului școlar. Remarc colaborarea excelentă pe care am avut-o cu prof. Cristina Țugui, directorul unității, dar și cu toate cadrele didactice.

– Ce proiecte ați mai avut?

Am mai avut unul, pe care l-am realizat cu mari eforturi, respectiv dotarea primăriei cu un buldoexcavator nou, cu o valoare de 65.000 de euro, cu finanțare europeană.

– Care sunt  proiectele pentru acest mandat?
Avem mai bine de 20 de puncte, însă există o prioritate a acestora: Asfaltarea a 6 kilometri de străzi, care mai sunt de modernizat; Modernizarea iluminatului public prin amplasarea de lămpi economice cu led la fiecare stâlp, proiectul fiind depus la Ministerul Mediului; Înființarea rețelei de gaz metan în comună (proiectul este realizat în asociere cu comuna Răucești);

Extinderea rețelei de apă pe străzile unde nu există coloană și înființare sistem de canalizare și stație de epurare;

Modernizarea centrului civic;

Modernizarea șanțurilor prin betonare pe toate drumurile asfaltate din comună;

Reabilitarea Căminului cultural și a școlii din satul Drăgănești;

Dotarea cetățenilor cu pubele necesare pentru colectarea selectivă a plasticului, hârtiei și a metalului;

Reabilitarea și extinderea sediului primăriei;

Sprijinirea substanțială a lăcașurilor de cult;

Amplasarea de camere de supraveghere video în toate satele componente ale comunei;

Modernizarea drumurilor agricole, cu fonduri europene;

Scoaterea la licitație în vederea închirierii spațiului în fostul magazin sătesc, în vederea desfășurarii unei activități private, care să creeze locuri de muncă pentru tineri;

Achiziționarea unui autocamion;

Decolmatarea și canalizarea pârâului Râșca de la Pănurești la podul din satul Râșca;

Construirea unui podeț în satul Ortăști, peste pârâul Ulia;

Plantarea de arbori pe drumurile principale;

Recompensarea elevilor de la Școala Gimnazială  Drăgănești cu merite deosebite la învățătură; Susținerea investitorilor ce vor veni în comună, în vederea creării de locuri de muncă;

Înființarea unui Centru de îngrijire pentru bătrânii rămași fără sprijin familial, în localul școlii din satul Șoimărești;

Modernizarea drumului din satul Râșca la iazul de la râul Moldova, acolo unde va fi amenajat un spațiu de recreere;

Activitatea de urbanism și modernizarea unei comunități se coordoneză după un Plan Urbanistic General și după un Regulament Local de Urbanism, lucrări ce sunt aproape de finalizare;

Înființarea unui parc de recreere pentru tineri și adulți lângă Dispensarul uman.

A consemnat Constantin NEGRU

One comment

  • Brustureanu

    octombrie 16, 2020 at 9:54 pm

    Frumoase planuri dar se cam bate pasul pe loc ,mă refer la racordarea gospodăriilor la apa potabila ,din discuții s-ar părea ca apa serv nu se grăbește sa faca racordarea !!!mai avem de așteptat sa bem apa curata !!!

    Răspuns

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *