Tu știi care sunt riscurile de securitate ale hackingului telefonic? Află cum să rămâi în siguranță!

Dacă până acum când te gândeai la securitatea telefonului tău aveai în minte cum să îți protejezi mai bine ecranul și carcasa folosind o folie și o husă potrivite, acum este bine să iei în calcul și pericolele cibernetice care te pândesc.

În mod normal, protecția telefonului era considerată o problemă doar pentru oamenii de afaceri sau celebrități. Totuși, în vremurile de astăzi, în care majoritatea oamenilor au aplicații complexe și date personale pe smartphone – fie că sunt conturi bancare, fie soft-uri ce au nevoie de un anumit nivel de securitate – preocupările legate de hacking-ul acestor device-uri a devenit o normalitate pentru toți și este o îngrijorare legitimă pentru oricine deține un astfel de dispozitiv.

Riscurile de securitate ale hackingului telefonic

Există multe metode de hacking pe un telefon mobil, de la invadarea spațiului privat al unei conversații live sau a mesageriei vocale, până la furtul de date stocate pe propriul smartphone. 

Pe măsură ce oamenii stochează din ce în ce mai multe date sensibile pe dispozitivele lor mobile, precum adrese e-mail și parole sau conturi bancare, oportunitatea de a profita de breșele de securitate devine din ce în ce mai tentantă pentru pirații informatici.

Cum să îți protejezi telefonul de hackeri?

Dacă dorești să fii precaut, există mai multe măsuri pe care le poți lua pentru a te proteja împotriva pirateriei cibernetice. Pentru utilizatorii de telefoane obișnuite, respectarea elementelor de securitate de bază este un punct de pornire atunci când vine vorba de blocarea tentativelor de hacking:

 • nu lăsa niciodată smartphone-ul nesupravegheat. Păstrarea telefonului la purtător, în orice moment, mai ales într-un loc public, este prima și cea mai bună regulă de urmat.
 • alege o husă ce acoperă ecranul pentru a-ți proteja datele. Dacă ești în căutarea uneia potrivite pentru telefonul tău Huawei P30 Lite poți să alegi de aici un model  
 • schimbă codul de acces implicit al telefonului. Acesta vine probabil cu o parolă presetată simplă, previzibilă, iar cei care o știu pot folosi acest lucru în avantajul lor. Schimb-o cu ceva mai complex și rezistă tentației de a seta unul din codurile obișnuite: „1234”, „0000” sau „2580” 
 • gestionează securitatea Bluetooth! Evită utilizarea rețelelor Bluetooth neprotejate și oprește serviciul atunci când nu îl folosești.
 • protejează datele sensibile, cum ar fi PIN-ul și datele cardului de credit. Utilizează o aplicație securizată de parole sau multiple sisteme de securitate pentru a stoca aceste informații. Totuși, cel mai bine ar fi să nu le salvezi deloc în telefon.

Dincolo de metodele de bază ce țin de securitate, există și modalități avansate de prevenire a pirateriei telefonice:

 • evită rețelele WiFi publice nesecurizate. Hackerii vizează adesea acest tip de locații pentru a accesa telefonul în căutare de conturi bancare 
 • dezactivează funcția de completare automată. Procedând astfel, poți împiedica accesarea datelor cu caracter personal stocate
 • șterge periodic istoricul de navigare, cookie-urile și memoria cache
 • elimină amprenta virtuală. Este un pas important pentru minimizarea cantității de date care poate fi sustrasă de hackeri
 • dacă ai un iPhone, poți activa funcția „Find My iPhone”. Prin activarea acestei setări vei putea localiza telefonul în caz de furt sau pierdere.
 • folosește o aplicație de securitate care crește protecția. În magazinele virtuale de aplicații mobile poți găsi o multitudine de variante de soft-uri care oferă protecție antivirus și îți permit să localizezi, să blochezi și să ștergi date din telefon de la distanță, în cazul în care îl pierzi sau este furat.

În concluzie, nu este suficient să ai o parolă unică la telefon și să te simți în siguranță. Era informațiilor pune mare preț pe date, iar furtul identității online poate fi o afacere extrem de profitabilă pentru hackeri. Nu lăsa acești pirați informatici să intre în posesia datelor tale și protejează-ți cât poți de mult smartphone-ul!

Sursa foto: shutterstock.com  

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *