Noua secție ATI există pe hârtie, dar nu poate primi bolnavi, lipsesc echipamentele necesare

Începând cu vineri, 20 noiembrie, presa locală și cea națională a anunțat că  la spitalul din Piatra Neamț există o secție ATI cu 6 paturi. Teoretic, așa este. Practic, noua secție ATI, amenajată la etajul IV al Spitalul Județean de Urgență Piatra-Neamț, există, este pregătită ca spațiu, dar … nu poate primi pacienții! Dr. Cristina Iacob-Atănăsoaie, managerul interimar explică situația: „Noi suntem cu totul pregătiți, cu paturi aranjate, s-a făcut dezinfecție, igienizare, tot ce trebuia. Numai că suntem cu aparatura ultra-necesară blocată în zona percheziționată de Parchetul General. Toată zona ATI este încuiată, inclusiv camera de gardă. Aranjând noi totul, șeful secției ATI a observat că lipsesc câteva chestii absolut necesare, pe care ne străduim să le obținem: un ventilator de transport în cazul în care pacientul care este intubat trebuie dus la investigații, videolaringoscopul pentru intubare, injectomate, brancarde, nu au nici calculatorul. Am informat DSP-ul, DSP-ul a informat ministerul. Încercăm, sper ca luni să luăm legătura cu Parchetul, să înțeleagă, deși este anchetă. Din ce are spitalul, am pus tot, dar nu putem începe activitatea fără să avem siguranță. Sunt 6 paturi cu echipamente, dar deoamdată nu ne asumăm răspunderea cazării pacienților, pentru că nu avem aparatura de care am menționat”.

Între timp, sunt pacienți gravi care nu pot fi îngrijiți la spitalul județean și se fac diligențe intense pentru transfer: „Acum avem 3 pacienți în ATI din UPU și se primise avizul de transfer pentru unul dintre ei, urma să fie evaluat ca să vadă dacă este transportabil. La ATI Bârlad ar urma să fie transferat”, a adăugat managerul SJU Piatra-Neamț.

Noua secție ATI Piatra-Neamț, amenajată la maternitate, are avizul ISU Neamț și al Direcției de Sănătate Publică Neamț: „S-a renunțat la ușa care să separe sectorul ATI de restul secției de la etajul IV, nu a fost de acord ISU. Rămâne ca personalul medical să urce gata echipat de la vestiare și să se respecte circuitele care sunt, regulile de dezinfecție”, a mai precizat dr. Cristina Iacob-Atănăsoaie.

C.I.