Dosarul finanțării FC Ceahlăul: Vasile Pruteanu condamnat la 2 ani și șase luni de închisoare. În total, doar 5 inculpați

Tribunalul Neamț a pronunțat astăzi, 28 decembrie, prima sentință în dosarul în care Vasile Pruteanu – fostul președinte al Consiliului Județean, Ana Monda – fostul viceprimar de Piatra-Neamț, Mihaela Ignatovici Lazăr – fostul secretar general al județului, Cristina Mititelu – fosta șefă a compartimentului juridic din CJ, și Vasile Vișan – fostul secretar al

Miting USL la Piatra Neamţ: Victor PONTA, Vasile PRUTEANU şi Crin ANTONESCU
Vasile Vișan

Primăriei Piatra-Neamț, au fost judecați pentru corupție. Toți cei care au deținut funcții în Consiliul Județean au primit pedepse de 2 ani și 6 luni de închisoare cu suspendare, iar foștii reprezentanți ai Primărieie Piatra-Neamț câte 3 ani de închisoare, tot cu suspendare.  Partea financiară este cea de interes. Vasile Pruteanu, Cristina Mititelu și Mihaela Ignatovici au fost obligați să achite 5.416.097, 62 lei către Consiliul Județean Neamț, iar Ana Monda și Vasile Vișan 5.495,000 de lei  către Primăria Piatra-Neamț. Procesul a început în decembrie 2018, după ce procuprii DNA i-au trimis în judecată pe cei 5 inculpați pentru finanțarea ilegală a FC Ceahlăul. Mesagerul de Neamț a fost publicați care a dezvăluit toate aceste lucruri încă din 2014 ( aici, aici, aici).

Procurorii DNA susțin că, în cursul anului 2008, ”inculpatul Pruteanu Vasile , în îndeplinirea atribuțiunilor de serviciu și cu încălcarea prevederilor legale, a întocmit și semnat mai multe documente având ca obiect aprobarea asocierii dintre Consiliul Județean (CJ) Neamț și o societate comercială ce deținea o echipă de fotbal, în vederea finanțării și realizării în comun a unor activități de interes județean. În același context, inculpații Mititelu Cristina și Ignatovici Lazăr-Mihaela au întocmit și semnat documente, care în final toate au determinat adoptarea unei hotărâri prin care s-a aprobat încheierea, cu încălcarea prevederilor legale, a unui contract de asociere între CJ Neamț și societatea respectivă”.

Contractul, încheiat pe 5 ani, prevedea alocarea sumei de 108.000 lei/lună până la 31.12.2008 și 90.000 lei/lună începând cu 01.01.2009 în vederea sprijinirii echipei de fotbal. Prejudiciul stabilit în sarcina CJ Neamț a fost de 5.416.097,62 lei.

”Într-un context asemănător și în același scop, în cursul anilor 2008 și 2010, inculpații Monda Ana și Vișan Vasile au întocmit și semnat mai multe documente care au stat la baza adoptării unor hotărâri ale Consiliului Local prin care s-a aprobat încheierea, cu încălcarea prevederilor legale, tot pe 5 ani a două contracte de asociere între Consiliul Local Piatra Neamț și aceeași societate comercială”, susțin procurorii DNA Bacău. ”Prin aceste demersuri s-a cauzat o pagubă Primăriei Piatra Neamț în sumă totală de 5.495.000 lei, reprezentând totalul sumelor de bani transferate societății respective, în perioada 12.09.2008-31.12.2013, în baza contractului de asociere”.

Decizia Tribunalului Neamț poate fi contestată la Curtea de Apel Bacău, instanța care va pronunța hotărârea definitivă.

C.M.

7 comments

 • Vasile

  decembrie 28, 2020 at 6:58 pm

  Ce fel de pedeapsa este aceasta cu suspendare? Asa tot sa furi din banul public!

  Răspuns

  • Miha

   decembrie 30, 2020 at 4:53 pm

   Ganditi-va că unele persoane încă lucrează,sunt directori de firme și ei au furat de au rupt.baroni și bani fără număr,iar alții nu au ce manca…totul este mana in mana,nimeni nu face nimic.trebuie să aibă salar mare sa poate plati ce au furat și ce au investit

 • Ioam

  decembrie 29, 2020 at 1:14 pm

  Are bani Pruteanu,numai câtă șpagă a luat de la cornul și laptele dat în școli,poate îl mai ajută și Mihai Stoica, tot Pdl iști de frunte,dar parca nu cred să fie condamnat un Pdl iști.

  Răspuns

 • Ady

  decembrie 29, 2020 at 1:28 pm

  Hotului bătrân pentru 400.000€ i-au propus 6 ani cu executare,iar pentru 2,5 milioane de € doar 3 ani cu suspendare !?Adică 13,5 ani la o suma de peste 6 ori mai mare.Normal ar fi fost pedepse între 5 și 7 ani(cu suspendare bineinteles !).

  Răspuns

 • Un barbat obosit

  decembrie 30, 2020 at 9:13 am

  Poti sa furi din bani publici si sub forma de salarii si pensii nemeritate.

  Răspuns

 • Andras Varga

  decembrie 30, 2020 at 6:13 pm

  Tot politicienii au cu suspendare . Justiția e practic oarba, surdă și mută, exact că omerta .
  Clasicii din Cosa Nostra, instituție milenară in cizmă, o spun pentru noi:
  Cine e surd, și orb, și tace, trăiește o mie de ani in pace, iată că și în România prinde de minune învățătura aceasta minunata .

  Răspuns

 • Letitia

  ianuarie 4, 2021 at 12:38 pm

  Ana Molda,are funcție de manageri ia bani grei ,este și consilier local,șia dat demisia din consiliu,verificați pe site ul primăriei,de ce nu a făcut public?toți PDL iștii lui panalti doar sunt rude.

  Răspuns

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *