Dr. Cristina Udrea: ”Pentru mine sunt importante empatia şi felul în care comunici cu pacientul”

Dr. Cristina Udrea este medic specialist Recuperare, Medicină Fizică şi Balneologie în cadrul spitalului “Sf. Dimitrie” Târgu Neamţ. Apreciată de pacienţii săi pentru profesionalismul şi empatia de care dă dovadă, dr. Cristina Udrea recunoaşte că s-a ataşat de oraşul Târgu Neamţ şi de oamenii locului, şi nu exclude să se stabilească definitiv cu familia aici. S-a născut şi a copilărit în Paşcani, după facultate a decis să rămână la Iaşi, mai ales după ce aici și-a  cunoscut soţul. Împreună au doi copii energici de 5 şi, respectiv, 3 ani.  A absolvit Facultatea de Medicină Generală la Universitatea de Medicină şi Farmacie “Grigore T. Popa” Iași, ulterior practicând rezidențiatul la Spitalul CF Iași şi Spitalul de Recuperare.

“Niciun manager nu poate implementa cu succes o strategie de dezvoltare fără o echipă competentă și implicată”

– Când v-ați dat seama că vreți să deveniți medic și de ce aceasta specializare?

Nu cred că aş putea preciza un moment exact, decizia cel mai probabil concretizându-se treptat în perioada liceului, pe măsură ce am realizat că pasiunea pentru biologie şi chimie se poate combina foarte uşor cu înclinaţia de a ajuta oamenii prin medicină. Recuperarea medicală este o specialitate complexă, de tip interdisciplinar, care urmărește restabilirea capacităţii funcţionale pierdute în urma unui traumatism sau a unei boli. Lucrurile mărunte şi aparent lipsite de importanţă, pe care le facem în fiecare zi, precum ridicatul din pat, mersul, spălatul pe dinţi, pieptănatul, urcatul/coborâtul scărilor capătă o cu totul altă importanţă atunci când nu le mai putem face. De cele mai multe ori, pacienţii se adresează serviciului de recuperare medicală după ce au fost externaţi din alte servicii (ortopedie – traumatologie, reumatologie, neurochirurgie, neurologie, etc.) în vederea asigurării continuităţii îngrijirilor medicale pentru îmbunătăţirea calităţii vieţii şi redobândirea independenţei în plan social şi economic. Accentul pe care îl pune această specialitate pe îmbunătăţirea calităţii vieţii, pe redobândirea independenţei şi dorinţa (din copilărie) de a face bine celor din jur sunt câteva dintre motivele pentru care am ales recuperarea medicală.

– Cum ați ajuns la Târgu Neamț? Și de ce spitalul nostru și nu alt spital?

Am avut ca opţiuni o listă de posturi deschise la diferite spitale din toată ţara, însă Spitalul Târgu Neamţ a reprezentat combinaţia perfectă între proximitatea faţă de zone dragi mie, faptul că este un spital în dezvoltare cu mult potenţial şi nevoia de medici în această comunitate. La Spitalul Târgu Neamţ sunt angajată din 2014, în urma susţinerii concursului naţional de examen de rezidenţiat pe post, iar de aproximativ un an şi 3 luni sunt medic specialist Recuperare, Medicină Fizică şi Balneologie.

– Cum ați fost primită de colectivul de aici?

Încă de la începutul activității medicale la Spitalul Târgu Neamţ am avut o colaborare şi comunicare bună cu personalul medical, respectiv cu echipa managerială. Apreciez foarte mult comunicarea transparentă şi profesionalismul indiferent de rolul ocupat. Ambele cred că trebuie să stea la baza oricărei relaţii de colegialitate.

– Ce credeți că ar trebui schimbat în ceea ce privește calitatea actului medical sau al relației cadru medical-pacient în spital?

Acest spital a avut întotdeauna un potenţial semnificativ, iar în ultima perioadă acest lucru pare să devină din ce în ce mai vizibil, odată cu dezvoltarea spitalului şi eficientizarea proceselor sale interioare acestea au devenit o prioritate pentru echipa managerială. Lucrările de reabilitare a clădirii ambulatoriului de specialitate, compartimentului de primiri urgenţe, blocului operator de la chirurgie generală, laboratorului de analize medicale sunt toate exemple foarte bune ale acestei noi direcţii. Am convingerea că acestea nu sunt doar realizări independente, ci o serie de primi paşi dintr-un plan mai amplu. Cu toate acestea, consider că nici un manager nu poate implementa cu succes o strategie de dezvoltare fără o echipă competentă şi implicată. Calitatea actului medical trebuie să fie în continuă îmbunătăţire, iar atitudinea precum şi colaborarea eficientă a personalului medical, împreună cu calitatea informaţiilor oferite pacientului cred că sunt aspectele de care depinde implementarea acesteia. În ceea ce priveşte relația cadru medical-pacient, consider că respectul reciproc şi empatia faţă de pacient joacă un rol primordial în desfășurarea unui act medical de calitate.

“În prezent locuiesc în Iaşi şi fac naveta zilnic la Târgu Neamţ, dar recunosc că m-am atașat mult de oraş şi de oamenii de aici”

– Viața unui medic este extrem de stresantă și dacă nu găsești căi de evadare de la problemele profesionale, la un moment dat poți claca. Cum reușiți să treceți peste tot acest stres?

Îmi place mult să călătoresc şi să petrec timp cu familia, iar când reuşesc să le combin este perfect. Îmi place să gătesc şi să experimentez reţete noi în bucătărie, plimbările în aer liber cu bicicleta, iar în viitorul apropiat îmi doresc să învăț să înot. Din păcate, în ultima perioadă, timpul meu liber e din ce în ce mai limitat.

– Din punctul dv. de vedere care ar trebui să fie cele mai importante calități ale unui medic?

Profesionalism, responsabilitate, implicare, aptitudini de comunicare şi bune maniere, compasiune şi empatie, acestea sunt caracteristicile pe care orice medic ar trebui să le deţină. Pentru a fi un medic bun însă, sunt necesare multe calități. Pentru mine sunt importante empatia şi felul în care comunici cu pacientul, aşa îi câştig încrederea şi terapia este mai eficientă.

– Ce anume v-ar determina sau convinge să vă stabiliţi definitiv la Târgu Neamț și să profesaţi definitiv la acest spital?

În prezent locuiesc în Iaşi şi fac naveta zilnic la Târgu Neamţ, dar recunosc că m-am atașat mult de oraş şi de oamenii de aici. Decizia relocării la Târgu Neamţ este complexă şi ar implica atât factori profesionali, cât şi personali. Prin urmare, o asemenea decizie aş putea-o lua doar împreună cu familia.

– Dar ce anume v-ar convinge (dacă vi s-ar propune) să preluaţi o funcție de conducere la spital?

Nu sunt genul de persoană care să urmărească titluri, prefer mai degrabă să mă axez pe a obţine rezultate cât mai bune indiferent de rolul pe care-l am. În opinia mea, acestea sunt cel mai bun indicator al impactului pe care cineva îl are într-o poziţie de conducere. Din acest motiv, cred că ar depinde foarte mult de nivelul de autonomie acordat şi de deschiderea spre schimbare a echipei cu care aş lucra. Sunt multe aspecte ce pot fi îmbunătăţite cu minim de efort prin voinţă colectivă.

A consemnat Ciprian Traian STURZU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.