Efectul plângerii unui seminarist din Neamț: fostul episcop al Huşilor trimis în judecată pentru viol

Sursă foto: G4media.ro

Cu doar câteva zile înainte de Crăciun, astăzi, 21 decembrie, fostul episcop al Hușilor, Corneliu Onilă şi fostul arhimandrit Sebastian Jitaru au fost trimişi în judecată, de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Iași, pentru viol şi agresiune sexuală. Este o premieră rușinoasă pentru Biserica Ortodoxă Română să înregistreze performanța negativă ca un un înalt ierarh să ajungă în fața instanței sub acuzația de viol. Premieră este și faptul că Episcopia Hușilor și Seminarul Teologic Ortodox ”Sf. Ioan Gură de Aur” au statut de părți responsabile civilmente în proces, ceea ce înseamnă că vor răspunde în fața instanței pentru abuzurile de la seminar, cu atât mai mult cu cât trei dintre victimele agresiunilor sexuale au solicitat daune morale de 500.000 de euro.

Plângerea inițială, depusă de un seminarist din județul Neamț, a fost clasată, iar redeschiderea anchetei s-a făcut abia după ce jurnaliștii de la
„Să fie lumină” au descoperit mai mulţi seminarişti care au relatat despre abuzurile sexuale la care erau supuşi de Sebastian Jitaru şi Corneliu Onilă. În proces sunt ca părți doar 3 dintre victimele lor: un elev abuzat atât de Sebastian Jitaru cât și de Corneliu Onilă și alți doi seminariști – unul dintre ei ”preferat” de Jitaru, care l-ar fi abuzat bisăptămânal timp de aproape doi ani. Revoltător este faptul că debutul unei anchete serioase s-a făcut foarte greu, în ciuda faptului că erau de notorietate abuzurile care se petreceau la seminar.

C.M.

One comment

  • cumatru

    decembrie 22, 2020 at 5:30 am

    popicu asta a fost mazilit la manastirea Varatec unde se preumbla cu stareta prin paduri. Halal frica de Dumnezeu halal credinta doar o minciuna si o viclenie. Cine se aseamana se aduna! Vorbe mieroase de popici ce ascund infectii si abjectii!

    Răspuns

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *