Puține testări de Crăciun în Neamț, explicația autorităților

În perioada sărbătorii Crăciunului s-au făcut puține testări în județul Neamț și, în consecință, s-au înregistrat tot mai puține cazuri noi de infectare cu coronavirus. Pe 25 decembrie au fost raportate 40 de persoane nou confirmate, a doua zi 22 de cazuri și în a treia zi de Crăciun alte 26 de persoane pozitive. La o rată de pozitivare în jur de 33% în județul Neamț, se poate deduce că numărul persoanelor testate a scăzut considerabil în această perioadă. Și nu doar acum de sărbători, reducerea numărului de cazuri noi înregistrându-se încă de acum două săptămâni.

Radu Firăstrău, șeful Direcției de Sănătate Publică Neamț, explică situația, cel puțin pentru perioada sărbătorilor: „Nu prea a fost cerere pentru testare. Dacă cineva dă telefon la medicul de familie și-i spune că are simptome, medicul de familie îi recomandă testarea, sună la Ambulanță, echipajul vine acasă și prelevează probe. Nu știm dacă oamenii nu mai au simtpome, dar cert este că au fost puține solicitări la Ambulanță. Pe de altă parte, noi am testat puțin în centrele rezidențiale în perioada Crăciunului, fiindcă sunt centrele unde au fost focare mari de boală – Războieni, Păstrăveni, de exemplu – nu se mai testează 90 de zile. Astea sunt cele două cauze mari care au dus la scăderea numărului de testări”.

Dincolo de regulile de testare stabilite prin protocolul medical, mai există o explicație. „Vineri, în prima zi de Crăciun, laboratorul PCR nu a lucrat, la fel și ieri, duminică. În rest, săptămâna trecută s-au făcut testări în celelalte zile. Se lucrează în două schimburi, deci aparatul PCR este folosit la capacitate în zilele lucrătoare”, a declarat dr. Cristina Iacob-Atănăsoaie, managerul interimar al Spitalului Județean de Urgență Piatra-Neamț. Așa se explică de ce în a doua zi de Crăciun nu a existat nici un test pozitiv pentru pacienții deja confirmați, spre deosebire de ieri când rezultatele retestării au fost tot pozitive pentru 10 pacienți.

C.I.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.