Sentință definitivă în cazul polițiștilor rutieri din Târgu Neamț: instanța i-a scos din sistem

Curtea de Apel Bacău a pronunțat astăzi, 3 decembrie, sentința definitivă în cazul celor 4 polițiști rutieri de la Târgu Neamț, acuzați de luare de mită. Tribunalul Neamț îl condamnase pe Vasile Marius Cucoș la 3 ani de închisoare cu suspendare, pe un termen de supraveghere de 3 ani și 90 de zile de muncă în folosul comunității în cadrul Primăriei Târgu Neamț sau în cadrul Primăriei Agapia, exact la fel ca pe Ștefan Epanu. Bogdan Marius Nechita a fost condamnat la un an de închisoare cu suspendare și 70 de zile de muncă în folosul comunității, iar Alin Florin Popa Mocanu a fost singurul dintre polițiști achitat. La Bacău a fost condamnat la 2 ani și 7 luni, cu suspendare.

La Bacău lucrurile s-au schimbat dramatic în privința achitării: ”Conform art.396 alin.1 şi 2 Cod penal, condamnă pe inculpatul Popa Mocanu Florin Alin la următoarele pedepse pentru săvârşirea următoarelor infracţiuni: – pedeapsa principală de 2 (doi) ani şi 4 (patru) luni închisoare şi pedeapsa complementară a interzicerii drepturilor prevăzute de art. 66 al. 1 lit. a, b, g Cod penal pe o perioadă de 3 (trei) ani, pentru săvârşirea infracţiunii de coautorat la luare de mită, prevăzută de art.46 alin.2 Cod penal, raportat la art.289 alin.1 Cod penal, cu aplicarea art.7 alin.1 lit.c din Legea nr.78/2000, cu aplicarea şi art. 75 alin. 2 lit. b şi a art. 76 alin. 1 Cod penal (act material din data de 24.04.2016, martor Apostol Liviu Ionel) Pe parcursul executării pedepsei principale amintite mai sus, în condiţiile art.65 alin.1 Cod penal, interzice inculpatului Popa Mocanu Florin Alin exercitarea drepturilor prevăzute de art. 66 al. 1 lit. a, b, g Cod penal – pedeapsa de 9 (nouă) luni închisoare pentru săvârşirea complicităţii la infracţiunea de fals intelectual, prevăzută de art.48 alin.1 Cod penal raportat la art.321 alin.1 Cod penal, cu aplicarea şi art. 75 alin. 2 lit. b şi a art. 76 alin. 1 Cod penal (act material din data de 24.04.2016). Conform art.38 alin.1 Cod penal, constată că infracţiunile pentru care inculpatul Popa Mocanu Florin Alin a fost condamnat în prezenta cauză au fost săvârşite sub forma concursului real de infracţiuni. Potrivit art.39 alin.1 lit.b Cod penal, contopeşte pedepsele aplicate inculpatului Popa Mocanu Florin Alin în prezenta cauză, stabilind pedeapsa cea mai grea de 2 (doi) ani şi 4 (patru) luni închisoare, la care adaugă sporul obligatoriu de o treime din cealaltă pedeapsă, în final pedeapsa rezultantă fiind de 2 (doi) ani şi 7 (şapte) luni închisoare”.

Instanța a mai decis să suspende sub supraveghere pe un termen de 3 ani pedeapsa aplicată și să-l oblige pe inculpat să presteze 70 de zile de muncă în folosul comunității.

Apelurile celorlalți 3 polițiști au fost respinse ca nefondate, așadar toți 4, fiind condamnați, chiar și cu suspendare, vor fi excluși din sistem.

Cei 4 agenți de poliție au fost trimiși în judecată pentru că ”în perioada 24 aprilie – 17 mai 2016, au pretins și primit sume de bani cuprinse între 50 și 200 lei, pentru a nu aplica sau pentru a aplica sancțiuni contravenționale mai ușoare unor conducători auto, cu ocazia constatării unor încălcări ale normelor privind regimul circulației rutiere”, după cum au stabilit ofițerii DGA Neamț. La vremea trimiterii lor în judecată au existat oameni care i-au considerat nevinovați, dar și oameni care i-au catalogat drept șpăgari. Acum, instanța a clarificat dilema.

C.M.

 

 

 

 

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *