Comisarul șef al Gărzii de mediu Neamț trebuie să facă control ”acasă” la el. Gunoaie la vedere în Vânători-Neamț

În Vânători-Neamț, localitatea în care trăiește chiar Iftimie Petrariu, comisarul șef al Gărzii de Mediu Neamț, devine un loc în care se pot face lecții de educație ecologistă, pe modelul așa nu! Mai mulţi cetăţeni din satul Vânători ne-au semnalat un caz care întărește această opinie. Am primit de la ei fotografii cu maldăre de gunoaie aruncate pe malul Ozanei, exact lângă puntea care traversează Ozana spre satul Lunca.  Pet-uri, sticle, mult moloz în urma dezafectării unor construcţii, saci, găleţi, şi tot ce mai aruncă omul „gospodar” de prin curtea sa. Asta în ciuda faptului că există un serviciu de salubritate care îţi ia gunoiul de la poarta casei.

Adriana Petrariu, primarul comunei s-a arătat dezamăgită de atitudinea necivilizată ale unor cetăţeni: „Ne doare că unii dintre noi nu înţeleg faptul că  a locui într-o comunitate curată este un privilegiu. Mai ales că au fost create condiţiile pentru colectarea gunoiului de la fiecare poartă şi de aceea este de neînţeles de ce se mai aruncă şi acum gunoiul în locuri nepermise. Cetăţenii trebuie să înţeleagă şi să acorde o atenţie deosebită selectării gunoiului menajer, astfel încât cantitatea de gunoi de la nivelul localităţii noastre să scadă. Noi vom căuta soluţii de colectare a gunoiului selectat şi a celui biodegradabil dar trebuie şi oamenii să înţeleagă că au şi obligaţii nu numai drepturi. Doar aşa vom avea o localitate curată în care să-ţi fie drag să trăieşti”.

Ca o primă măsură, Adriana Petrariu promite că în bugetul din acest vor fi alocate sume pentru achiziționarea și punerea în funcțiune unui sistem de monitorizare video. În plus se caută surse de finanţare pentru achiziţionarea de pubele pentru gunoiul reciclabil cât şi pentru gunoiul menajer. Până atunci, autoritatea publică locală are obligația să-i amendeze pe cei care aruncă gunoaiele, iar Garda de Mediu să ia la întrebări Primăria, așa cum s-a întâmplat la Agapia.

V.B.

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *