Corupție: finanțarea ilegală a FC Ceahlăul – o sentință care a nemulțumit pe toată lumea

Sentința pronunțată de Tribunalul Neamț, la sfârșitul anului trecuit, în dosarul de corupție în care 5 inculpați au fost judecați pentru finanțarea ilegală a FC Ceahlăul, a nemulțumit pe toată lumea. Atât condamnații (Vasile Pruteanu – fostul președinte al Consiliului Județean, Ana Monda – fostul viceprimar de Piatra-Neamț, Mihaela Ignatovici Lazăr – fostul secretar general al județului, Cristina Mititelu – fosta șefă a compartimentului juridic din CJ, și Vasile Vișan – fostul secretar al Primăriei Piatra-Neamț), cât și procurorii DNA au atacat hotărârea judecătorească la Curtea de Apel Bacău, dosartul a intrat păe rol și va avea primul termen pe 23 februarie.

Prin sentința din primă instanță, Vasile Pruteanu, Mihaela Ignatovici Lazăr și Cristina Mititelu au fost condamnați la 2 ani și 6 luni de închisoare cu suspendare, iar foștii reprezentanți ai Primăriei Piatra-Neamț au primit câte 3 ani de închisoare, tot cu suspendare.  De asemenea, Vasile Pruteanu, Cristina Mititelu și Mihaela Ignatovici au fost obligați să achite suma de 5.416.097, 62 lei către Consiliul Județean Neamț, iar Ana Monda și Vasile Vișan 5.495,000 de lei către Primăria Piatra-Neamț.

În rechizitoriu se arată că, ”inculpatul Pruteanu Vasile , în îndeplinirea atribuțiunilor de serviciu și cu încălcarea prevederilor legale, a întocmit și semnat mai multe documente având ca obiect aprobarea asocierii dintre Consiliul Județean (CJ) Neamț și o societate comercială ce deținea o echipă de fotbal, în vederea finanțării și realizării în comun a unor activități de interes județean. În același context, inculpații Mititelu Cristina și Ignatovici Lazăr-Mihaela au întocmit și semnat documente, care în final toate au determinat adoptarea unei hotărâri prin care s-a aprobat încheierea, cu încălcarea prevederilor legale, a unui contract de asociere între CJ Neamț și societatea respectivă”.

Contractul, încheiat pe 5 ani, prevedea alocarea sumei de 108.000 lei/lună până la 31.12.2008 și 90.000 lei/lună începând cu 01.01.2009 în vederea sprijinirii echipei de fotbal. Prejudiciul stabilit în sarcina CJ Neamț a fost de 5.416.097,62 lei.

”Într-un context asemănător și în același scop, în cursul anilor 2008 și 2010, inculpații Monda Ana și Vișan Vasile au întocmit și semnat mai multe documente care au stat la baza adoptării unor hotărâri ale Consiliului Local prin care s-a aprobat încheierea, cu încălcarea prevederilor legale, tot pe 5 ani a două contracte de asociere între Consiliul Local Piatra Neamț și aceeași societate comercială”, susțin procurorii DNA Bacău. ”Prin aceste demersuri s-a cauzat o pagubă Primăriei Piatra Neamț în sumă totală de 5.495.000 lei, reprezentând totalul sumelor de bani transferate societății respective, în perioada 12.09.2008-31.12.2013, în baza contractului de asociere”.

După judecarea apelului, hotărârea care va fi pronunțată de Curtea de Apel Bacău va fi definitivă.

C.M.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.