MESAGERUL DE NEAMŢ, de la o săptămâna la alta

Motto. Învățăturile unui prim ministru britanic pentru Florin Câțu și cetățenii români

Nu uitați niciodată acest adevăr fundamental: Statul nu are niciodată altă sursă de venit în afara banilor, pe care oamenii îi câștigă ei înșiși. Dacă statul dorește să cheltuie mai mult, o poate face numai sifonând economiile dumneavoastră sau taxându-vă mai mult. Și nu e o gândire sănătoasă aceea că altcineva va plăti. Nu există «bani publici», ci numai banii plătitorilor de taxe și impozite” – Margaret THATCHER

Scandalul săptămânii

Republica Democrată CMI Urban

Indiscutabil, săptămâna a fost ocupată de scandalul de la CMI Urban, societate în insolvență, cu acționar unic Municipiul Piatra Neamț. Respectiva societatea, cu o evoluție interesantă a parametrilor economici , are în administrare piețele orașului. Recent, după ce primarul Andrei Carabelea a controlat activitatea din Piața Dărmănești, cu accent pe programul administratorului de acolo, Jănel Iosub, acesta a contraatacat cu niște dezvăluiri din ciorba internă a societății.

Prima dintre ele venea ca răspuns la acuza că nu a fost găsit în Piață și face trimitere la un șef de birou al CMI Urban, care ia salariu, spune petiționarul, de vreo 3 ani, iar la serviciu dă doar ca să completeze condica, nu foarte des, doar de două ori pe lună, cam cum ar veni la avans și plată. Acuza nu a primit un răspuns pe măsură din partea administratorilor societății, semn că încă nu au reușit să identifice care șef de serviciu s-ar afla în această situație.

A doua, este și mai interesantă – subiectul că cineva ia bani degeaba la o societate a municipalității nu mai suscită nici un interes din moment ce a ajuns să fie un lucru comun – se referă la organizarea unui fel de sală de clasă ad-hoc, pentru copiii salariaților. Evident, nu toți, doar cei mai importanți din societate, cu funcții de răspundere. Gurile rele spun că ar fi doar persoane cu funcții de răspundere, care pot reprezenta cu cinste restul salariaților cu copii, care nu au putut beneficia de aceleași facilități.

După ce scandalul a fost făcut public conducerea de la CMI Urban a dat un răspuns absolut genial: salariatele respective s-au sacrificat, au venit la muncă în condiții de pandemie, deoarece erau de neînlocuit și de aceea au adus și copiii la serviciu. Iar societatea a pus la dispoziție un birou nefolosit (sperăm că era măcar încălzit, cât de cât) unde să nu deranjeze pe ceilalți angajați. Nu este foarte clar în răspuns dacă au mai fost și alți copii în afară de cei ai Urbanului și nici dacă a fost adus un cadru didactic să-i supravegheze/îndrume.

Dincolo de ridicolul răspunsului oferit opiniei publice, CMI Urban pare un loc periculos să-ți desfășori activitatea. Recent, în decembrie anul trecut, pe portalul instanțelor apare o acțiune pornită de CMI Urban prin lichidatorul judiciar împotriva mai multor foști administratori ( vezi tabelul de mai sus). Termenul următor este în februarie și, deși nimeni nu se așteaptă la rezultate deosebite, ar putea fi măcar un exercițiu folositor de informare a opiniei publice. Să nu uităm că atunci când societatea a intrat în insolvență, un membru AGA spunea că trebuie să se întâmple asta „ca să se acopere lucruri” din trecut. Culmea, au și consemnat în procesul verbal de ședință

OMUL SĂPTĂMÂNII

Eugen Pancu, șeful Poliției Locale Piatra Neamț

Pentru că a dovedit rezistență, pentru că vrea, pentru că poate și are cu ce să-și mențină funcția de director al Poliției Locale Piatra Neamț. Și pentru că, pentru el, primarul este doar omul care are grijă ca propunerea de buget să fie trimisă la timp pentru aprobare. În nici un caz un om care să-ți ceară demisia, pentru că nu ai respectat chiar tu (parcare în loc nepermis”) ceea ce ceri de la alții.

BÂRFA SĂPTĂMÂNII

Mai multe persoane cu rang înalt din Consiliul Județean Neamț, unii dintre ei cu poziții în Consiliul de Administrație de la Spitalul Județean, au lăsat haina de funcționar public deoparte și s-au apucat de făcut campanie pentru alegerea unor vicepreședinți din partea PSD/ALDE/PMP. Argumentul lor, „dacă vin liberalii cu useriștii, ne strâng de unde ne doare”, nu i-a impresionat pe cei solicitați să-și dea  votul. Pe termen mediu și lung, ei par a fi interesați de cine va avea semnătură dintre vicepreședinți, dacă Ionel Arsene va lipsi perioade mai scurte sau mai lungi de timp. Zelul lor electoral ar putea avea de-a face și cu descoperirea talentelor literare ale unui coleg care și-a găsit o editură pentru publicarea memoriilor la Bacău. Cei de acolo nu sunt pretențioși, acceptă scrisul de mână, chiar cu greșeli de ortografie, nu și de conținut.

Despre creditele orașului Piatra Neamț, cu mult respect

După materialul de săptămâna trecut, Andrei Carabelea, primarul municipiului Piatra Neamț, ne-a pus la dispoziție o situație a creditelor municipiului, la data de 20 octombrie. În tabele, cifrele arată sintetic situația cu care se confruntă bugetul orașului. Vom reveni cu un material explicativ pe această temă în numărul următor,  dar până atunci să reținem că dobânzile amânate la plată în trecut sunt de… 17.990.045 lei, iar suma care trebuie plătită, era de peste 144.000.000 lei!  De aici și intervenția lui Andrei Carabelea la conducerea BCR ca suma primită de la Guvern să fie plătită din baza creditului, purtătoare de dobândă, nu din dobânda neachitată. Iată un singur exemplu, cum arată creditul mare de la BCR:

CREDIT BCR

Credit iniţial (RON)150.693.523
Sold la zi79.945.067
Accesorii (dobânzi amânate)9.922.644
Termen final de rambursareSEP 2025
Marja de dobândă (%)3,00
Dobânda de bază actuală ROBOR 1M (%)2,00
Dobânda anuală (% pe an)5,00

Pagină realizată de Valentin BĂLĂNESCU

 

 

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *