Neamț: 108 directori de școli primesc deciziile de încetare a mandatelor

Începutul de an are pentru învățământul din Neamț o semnificație aparte. Astăzi, 5 ianuarie, 108 directori și directori adjuncți din școlile județului vor primi deciziile de încetare a mandatelor. Sunt profesori care au ocupat funcțiile după concursul din anul 2016 și ale căror mandate expiră pe 9 ianuarie 2021.

Zilele acestea se va ști, oficial, câți, care și, mai ales, cu cine vor fi schimbați. Teoretic, noii directori vor fi propuși de consiliile de administrație ale școlilor, dar practic, ultimul cuvânt îl va avea Inspectoratul Școlar.

În principiu, candidații pentru aceste funcții trebuie să fie membri ai Corpului Național al Experților în Management Educațional. Este una din condițiile profesionale ce trebuie îndeplinite. În practică, cei aleși trebuie, pe lângă calitățile profesionale, să dovedească, dacă nu au dovedit deja, că împărtășesc aceleași idei cu conducerea Inspectoratului.
Din perspectiva momentului când aceste schimbări trebuie făcute, conducerea inspectoratului școlar declară că nu dorește dezechilibre în mijlocul anului școlar: „Suntem în mijlocul anului școlar și nu vrem să perturbăm. Nu vor fi schimbări mari. Cei mai mulți rămân. Analizăm modul cum au colaborat, cum au rezolvat punctual anumite probleme în ultimul an, chiar, cum au gestionat examenele din vară. Cum au raportat anumite situații, unii n-au raportat, alții n-au raportat corect. Probabil nu vor fi mai mult de 10 schimbați”, a declarat Mihai Obreja, șeful IȘJ Neamț.

Potrivit declarației Inspectorului General, dacă vor fi doar 10 schimbări, înseamnă că selecția din 2016 – despre care mulți au spus că s-a făcut pe criterii clar politice – a fost una care a selectat, în majoritate, oameni pricepuți în conducerea școlilor.

C.I.

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *