Reacția părinților elevilor de la Liceul de Arte Piatra-Neamț: Petiție pentru menținerea celor două clase de a IX-a

Una din cele două clase de a IX-a de la Liceul de Arte „Victor Brauner” Piatra-Neamț se va desființa, din toamnă, potrivit anunțului oficial făcut de Mihai Obreja, șeful Inspectoratului Școlar Neamț.

Liceul de Arte este unul din liceele din județ care vor avea mai puține clase din toamnă, motivat de scăderea numărului de elevi la clasa a VIII-a. Doar că părinții elevilor care sunt acum în clasa a VIII-a sunt nemulțumiți și au lansat, ieri, o petiție online prin care solicită păstrarea actualelor clase de muzică și pictură. Părinții invocă faptul că este singurul liceu de arte din județ și copiii lor care s-au pregătit până acum în aceste domenii ar trebui să aleagă liceele din alte județe, din toamnă.

Astăzi, 19 ianuarie, petiția a adunat peste 400 de semnături, printre susținători fiind și profesori, foști absolvenți, persoane din alte orașe ale țării. Argumentele părinților sunt următoarele: „Părinții elevilor din clasele a VIII-a, din cadrul Liceului de Arte „Victor Brauner”, au înaintat un memoriu către Inspectoratul Școlar Județean Neamț, solicitând anularea deciziei de a desființa una dintre cele 2 clase a IX-a, sub pretextul numărului scăzut de elevi care urmează acum cursurile clasei a VIII-a. Părinții consideră această solicitare  nejustificată, aducând următoarele argumente: rezultatele foarte bune înregistrate anual la examenul de Bacalaureat, la concursuri și olimpiade de specialitate, concurența la examenul de admitere la liceu, planurile-cadru diferite care împiedică comasarea celor două clase. Abolvenții clasei a VIII-a nu au posibilitatea de a se înscrie la unul dintre cele două profiluri ( muzică sau arte plastice) la niciun alt liceu din județul Neamț deoarece Liceul de Arte „Victor Brauner” este singurul de profil artistic din acest județ. Cele 2 clase dispun de spații didactice adecvate unei pregătiri vocaționale și de cadre didactice competente, elevii liceului fiind o prezență constantă la evenimentele artistice la nivel local, județean, național, foștii elevi, artiști recunoscuți și la nivel internațional. Liceul este organizatorul consacratelor concursuri „Elenescu”, „Czerny”, „Elena Botez”, al bienalei „Victor Brauner”. Facem un apel la toți părinții, elevii, profesorii, persoanele care iubesc arta să ne susțină prin semnarea petiției pentru ca elevii să poată continua studiile în domeniul artistic și pentru performanță!”.

C.I.

 

1 COMENTARIU

 1. Știți a ce-mi sună toate aceste ”tăieri” de clase?
  A discriminare.
  Cu alte cuvinte, învățământul liceal de la oraș este strict pentru orășeni. Dacă eu sunt elev bun, dar de la țară, și doresc să-mi continui studiile într-un liceu (bun) din oraș, șansele mele sunt tăiate din start.
  Știm bine că notele din gimnaziu au ponderea lor la admiterea în liceu. Un liceu care are elevi buni în clasa a VIII-a va avea tot interesul să-i mențină. Și-atunci? Ce fac eu, profesorul de a opta de la liceul din oraș? Îi dau toate șansele elevului meu să continuie. Cum? Se știe.
  În cazul Liceului de Arte, e clar o ușă trântită în nas copiilor din alte localități care au aptitudini/vocație, dar pe care părinții nu i-au putut înscrie de timpuriu la acest liceu vocațional, din motive pecuniare, în majoritatea cazurilor.
  Bine că avem licee la Crăcănații din Deal!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.