”Bătălia” de la Grințieș explicată de combatanți și comentată de șefii lor politici

Incidentul de la Grințieș va deveni, conform spuselor viceprimarului Alin Crețu (Pro România) subiect de dosar penal. Edilul o acuză pe primăriță de lovire și alte violențe, ultraj și distrugere de documente oficiale. De partea cealaltă, primărița Ana Buștihan susține că nu l-a lovit pe viceprimar și el este cel care a declanțat conflictul.

”Dimineață, în jur de ora 9, discutam cu domnul viceprimar”, a declarat Ana Buștihan. ”Aveam un document xeroxat, datat  2019, despre niște partizi din pădurea primăriei, pe categorii: care sunt predate, care sunt reprimite, care sunt exploatate. Dumnealui a spus că documentul este din 2019, și i-am spus să aștepte că voi suna la ocol să-mi dea situația la zi. Am venit în biroul meu, el a venit după mine că vrea totuși documentul. I-am spus să aștepte și vom discuta când voi avea documentul la zi. I-am spus să iasă afară din birou, el n-a vrut și a venit spre mine uitându-se urât. Conflictul, practic, a început de ieri, când i-am zis că are niște atribuții și să nu le depășească. Eu am mers cu șeful SVSU să văd care este starea drumurilor din localitate, iar dl. vice a spus că merge la masă la ora 12,15, dar de fapt el a plecat să vadă care este starea drumurilor, fără să ne anunțe pe noi. Și el, deja supărat de ieri, dimineață era puțin nervos. După ce-am țipat la el să iasă din birou, el s-a dus spre coșul de gunoi, avea senzația probabil că sunt documente importante acolo, dar eu când am văzut că vine spre mine, am intrat în panică și nu știu ce-am mai făcut. Nu l-am lovit. Cum să-l lovesc? A sunat la poliție și a spus că i-am mutat falca. El purta masca pe față, și eu aveam mască. Dar când a venit spre mine, am intrat în panică. Am sunat la salvare pentru că-mi era rău. Am avut așa o cădere, mai ales că el a început tot tam-tamul ăsta să sune la poliție, să cheme, și mi s-a făcut foarte rău atunci. Acum sunt la spital, la Târgu Neamț, aveam tensiunea mărită. Domnul vice a venit la lucru de pe 1 februarie, de luni și anterior n-am avut conflicte. În campanie s-a purtat urât și după aceea în ședințele de consiliu trebuia el să găsească tot felul de chichițe și de noduri în papură. O stare de tensiune exista, iar acum după ce-a devenit viceprimar a înțeles că el trebuie să-mi spună ce am de făcut”.

Ana Buștihan a fost luată de ambulanță, de la primărie, cu tensiunea 18 cu 10. La spital i s-a pus o perfuzie și și-a revenit. Între timp, o altă ambulanță l-a preluat pe viceprimarul Alin Crețu, care ne-a declarat : ”Am fost lovit cu pumnul în partea dreaptă, în zona urechii și a obrazului și voi face oricum o declarație publică. Deocamdată fac plângere penală pentru lovire și alte violențe și ultraj  și, mai mult, voi face plângere penală pentru distrugere de acte oficiale. Va trebui să spună dumneaei ce act a distrus, este actul de la care au început toate neînțelegerile, un act pentru care eu am semnat. Doamna primar a devenit nervoasă, mi-a smuls actul din mână, martori îmi sunt colegii de birou, am vrut să-l recuperez spunându-i că este un document oficial pentru care eu am semnat și-o rog să mi-l înapoieze, moment în care ea l-a aruncat la coș. Am încercat să recuperez acel document aplecându-mă spre coș, dar n-am reușit să ajung la act, pentru că s-a interpus între mine și coș și m-a lovit cu destul de multă putere. Nu am apucat să citesc acel document, doar am văzut că avea antetul Ocolului Silvic”.

Echipajul medical care l-a preluat pe viceprimar a stabilit că el a suferit un traumatism cranio-facial. Prin urmare, dacă primărița nu l-a lovit, așa cum susține, nu rămâne de incriminat decât viteza cu care edilul s-a aplecat spre coșul de gunoi. Lucru pe care va trebui să-l lămurească poliția. Până la stabilirea împrejurărilor și a modului în care s-a derulat conflictul dintre cei doi, ambii șefi de partid ai protagoniștilor s-au declarat la fel de dezamăgiți.

Liviu Harbuz: ”Administrația nu se poate face cu pumnul, iar lipsa educației nu poate fi compensată cu nicio funcție politică sau administrativă. Primarul și viceprimarul trebuie să fie repere pentru comunitate”.

Mugur Cozmanciuc: ”Nu știu care este exact situația acolo, dar Doamne ferește de asemenea comportamente!”.

Cristina Mircea