Un polițist local cu fler în afaceri imobiliare
Perioadele de criză se dovedesc de cele mai multe ori prilej de adevărate oportunități pentru oameni bine informați sau care au avut ocazia să lucreze cu oameni cu bani și acces la oportunități. Un exemplu de adevărat om de afaceri în domeniul imobiliar vine de la Târgu Neamț, un model de investiții la vreme de criză, cu resurse puține, dar cu eficiență maximă. Cazul n-ar fi fost cunoscut publicului larg, dacă un primar, în speță cel de la Petricani, nu s-ar fi supărat că Primăria pe care o conduce a fost sărită când a fost vorba despre recuperarea unor bani de la un debitor.
Valentin Mitocaru, om de afaceri din satul Boiștea, are o firmă, SC Causervice SRL, care a intrat în insolvenţă din cauza incapacităţii de plată. Numai la bugetul local al comunei Petricani s-a adunat o datorie considerabilă din taxe şi impozite de peste două miliarde de lei vechi, instituţia locală devenind unul dintre principalii creditori la masa credală. Procesul de lichidare a societăţii a început în 2011. În timp s-au scos la vânzare mai multe bunuri, printre care casa în suprafaţă de 551 de mp cu teren de 767 mp. Ultimul preț de pornire la licitație pentru imobil a fost de 59.985,60 lei, fără TVA.
Lichidatorul judiciar INSOLVEUROPE SPRL, din Piatra Neamţ, reprezentată de Petruț Manolache, a primit o ofertă aparent surprinzătoare, de la o persoană din Târgu Neamț, recent angajat ca polițist local, care a reușit să fie la curent cu toate termenele și să cumpere casa, bunurile din ea, mobilier, birotică, un AUDI A6, la frumosul preț de 61.911,14 lei.
Primăria Petricani s-a sesizat în momentul în care lichidatorul a cerut certificat de atestare fiscală pentru validarea contractului de vânzare-cumpărare. Luată prin surprindere (De ce? Chiar nimeni nu putea ține legătura cu lichidatorul să ceară informații despre data la care se ținea licitația?) primăria l-a refuzat și a depus contestație în decembrie 2020, atât la procesul privind licitaţia cât şi la procedura de lichidare.
Primarul Ticuşor Vasiliu spune că valoarea reală a imobilului omului de afaceri este de cel puţin 500.000 lei, însă ea a fost vândută cu 60 mii lei vechi, cam 10% din valoarea reală a casei.
„A fost de o sută de ori subevaluată”, spune primarul. ”Procesul verbal de licitație a imobilului ne-a fost comunicat pe data de 02.12.2020, moment în care ne-a fost transmisă şi cererea privind eliberea certificatului de atestare fiscală în vederea finalizării actelor de vânzare cumpărare. Cererea a fost făcută de lichidator. Cazul cu datoria domnului Vali Mitocaru la primărie vă pot spune că este o speţă foarte dificilă. În sensul că acest imobil a fost preluat de un lichidator judiciar şi ulterior vândut, dar fără să ne anunţe cineva sau să ne informeze despre vreo licitaţie sau despre vreo vânzare, aşa cum era normal, noi fiind înscriși la masa credală. Casa, se vede şi de pe Lună, că a fost mult subevaluată. Am contestat această licitaţie în instanţă. Anul trecut, în luna noiembrie, a venit la noi la primărie persoana care a cumpărat casa, chiar nu cred că a avut loc vreo licitație și ne-a cerut certificatul de atestare fiscală. A venit la noi după aşa zisa licitaţie. Noi am refuzat. Numele persoanei este Fodor Costică. Ulterior am aflat că lucrează la Poliţia Locală Târgu Neamţ. Pe scurt povestea este așa: firma dânsului a intrat în insolvenţă şi lichidatorul a scos casa la vânzare, dar fără să ne anunţe şi pe noi. Mai ales că noi suntem înscrişi la masa credală cu datoria dânsului de la primărie din taxe şi impozite de peste două miliarde de lei vechi”.
Costică Fodor (30 de ani) a fost angajat la Poliţia Locală a oraşului Târgu Neamţ pe data de 20.12.2019. Acesta are un salariu net de 3.000 de lei pe lună inclus şi sporul de hrană. În declarația de avere pe care a depus-o pentru 2019, la rubrica venituri apar el și soția, fiecare cu câte 1.300 de lei venit anual. Cu cei 2.600 de lei declarați ca venituri, actualul polițist local bate un adevărat record, el reușind să trăiască cu 217 lei lunar, din care să plătească facturi, să mănânce, să pună combustibil în multele mașini pe care le schimbă (vinde?) foarte des și să mai achiziționeze o casă impozantă și terenuri. Din această perspectivă, mai bine ar fi fost angajat ca Director la Direcția de Asistență Socială, să-i învețe pe săracii orașului cum să se descurce cu bani puțini și să facă și investiții.
Ar mai fi un amănunt care poate ar rezolva misterul: până a se angaja la poliţia locală, Costică Fodor a lucrat timp de mai mulţi ani la o sală de jocuri din centrul oraşului ce a aparţinut până anul trecut lui Bogdan Mararu. Iar dacă ai un maestru bun, poți învăța cum se fac bani sau poți să te interpui în tranzacții din care să-ți rămână și ție ceva.
„Noi am spus pe cine bănuim, el știe ce a notat!”
Cartierul Blebea, din Târgu Neamț, revine în forță în atenția presei, după ce exact acum un an „Mesagerul de Neamț” a relatat problemele cu care se confruntă cetățenii din zonă. Oamenii vorbeau atunci despre starea drumurilor, canalizare, alimentare cu apă, despre zona mutilată de excavări legale sau ilegale, decimarea pădurii, mașinile cu lemne care distrug drumurile și podul care face legătura cu orașul, dar în special despre starea de nesiguranță în care trăiesc. Ei arătau cu degetul spre o familie din zonă, pe care o acuzau de furturi, amenințări. În același timp, cetăţenii acuză și lentoarea cu care oamenii legi intervin, iar atunci când o fac par mai degrabă niște mediatori care îndeamnă la împăcare. Subiectul revine în forță în acest început de an.
Mai mulți cetățeni din Blebea au apelat din nou la publicația noastră, pentru a relata cum în zonă au loc constant furturi din gospodăriile oamenilor. Începând din noiembrie anul trecut, fenomenul a luat amploare, dar tuturor le este teamă să reclame pe cineva dintr-o familie, pe care o acuză că face și aplică legea în zonă.
“Într-o noapte din noiembrie, mai exact într-o vineri noapte, mai mulți membri ai familiei M. au furat bunuri din mai multe curți. La o casă au furat un motor trifazic, în altă parte au furat poarta cu tot cu stâlpii din țeavă de fier și plasă. A doua zi dimineață, sâmbătă a fost depusă o plângere la poliția din Târgu Neamț. De atunci și până acum nu s-a mai întâmplat nimic, nu s-a rezolvat nimic, nu ne-a mai sunat nimeni de la poliție să ne spună ceva de aceste furturi. Dar așa a fost mereu, nu ne mai mirăm că poliția nu face nimic cu acești hoți”.
Până în acest punct lucrurile nu miră pe nimeni. Dar declarația continuă halucinant: ”Ba mai mult, unii dintre ei (polițiști – n.r.), care vin la fața locului după ce anunțăm furturile, ne consolează că prejudiciul nu este mare și că să fim noi sănătoși, să putem munci să cumpărăm ceea ce ni s-a furat! Suntem cu nervii la pământ. Cu răbdarea la pământ. Ori unor polițiști le e frică de ei, ori aceștia îi protejează pe cei din familia M. Că altfel nu se explică atâta indiferență de atâția ani de zile. Acum ceva ani aceștia au furat într-o noapte 20 de găini de la o femeie bătrână și singură, însă fiul ei i-a montat niște camere video pe afară şi s-a văzut clar că hoțul era unul din familie. Polițiștii au văzut filmarea şi proba, dar nu s-a făcut nimic. Eu nu mai am mult și fac vreo nenorocire. Mă duc într-o noapte și torn motorină pe casa lor și le dau foc. Vă spun sincer. Suntem cu toții revoltați și ne-am săturat să tot fim furați an de an și hoții să nu pățească nimic. Noi muncim şi agonisim cum putem şi nu mai suportăm să ne fie furată munca”, ne declară un locuitor din Blebea.
O altă declarație: “Trec aproape zilnic pe înserat sau noaptea cu căruțe pline de lemne. Sunt lemne furate. Au amenințat și pădurarul de aici că-i taie picioarele dacă nu-i lasă să fure lemne. N-au frică de nimic. În continuare fac braconaj și vând trufe. Au pe cineva care-i apără, procuror, judecător, șefi de poliție, că altfel nu ne explicăm de ce nimeni nu le face nimic. Pentru noi e lege, dar pentru ei nu. Ei își fac singuri legea aici”.
Purtătorul de cuvânt al Poliției Neamț ne-a asigurat că există deschis un dosar penal pentru furt, dar că în plângere nu apare numele nici unei familii care ar fi bănuită de aceste fapte. Suntem convinși că așa este, dar în final trebuie să mai punem o declarație venită de la una dintre victime: ”Când a venit polițistul dimineața, noi i-am spus pe cine bănuim, el a scris pe hârtie ce a vrut. Noi i-am spus, cum să nu-i spunem, că toată lumea știe cum stau lucrurile”. Dacă această declarație se confirmă, probabil ar trebui ca unii polițiști din Târg să treacă urgent pe la un laborator de testare a auzului sau la un psiholog care să-i învețe să se concentreze pe spusele celor care reclamă o faptă antisocială.
Cât privește zona respectivă, locuită în special de oameni în vârstă, poate ar trebui să facă obiectul unei supravegheri comune, poliție locală și națională, gardă de mediu, gardă forestieră, dacă există interes în rezolvarea situației.
*Material apărut în paginile ziarului Mesagerul de Neamț, nr. 478, săptămâna 18-24 februarie.
3 comentarii
Corect,se fac ca fac ancheta,în 2010 deci ce 11 ani in urmă aceiași familie intr o noapte de februarie deci de 11 ani in urmă au furat cazanul de țuică a unei bătrâne tot din cartierul Plebea, bătrâne veci a cu fosta moară a lui Pintilie,au sper și moară de unde au furat un motor mare trifazic,toate cablurile de pe pereți, au venit poliția au văzut urmele,au facut cică o anchetă,au spus că autori ar fi membri a unei familii din Blebea numai ca în momentul în care ajunge la parchetul Tg Neamț treburile se complică,nu se ia nici o măsură ca nu ar fi probe,dreptate are omul când spune de benzina si foc,autoritățile te aduc la disperare dar salarii și pensii speciale, țară de căcat.
Sigur coincidenta: părinții lui Costică Fodor stau în bloc cu Valentin Mitocanul.
Avem politie locala care se plimba prin oraș cu mașinile inscripționate :politia locala dar nu fac nimic decât sa taie frunza la maidanezi țiganii au vandalizat containerele de colectare a gunoiului , cersetoria e în floare, noaptea este cel mai bun prilej pentru hoți de toate specializarilor , cu alte cuvinte Poliția doarme!!!