Măsuri de austeritate: fără vouchere pentru bugetari în 2021

Legea bugetului trebuie să ajungă la vot în Parlament și premierul Florin Cîțu ia măsuri pentru a asigura că deficitul bugetar rămâne sub sau foarte puțin peste pragul de 7%. Una dintre cele mai importante măsuri propuse de prim-ministru ar ca în anul 2021 să nu se mai acorde vouchere de vacanță pentru bugetari. Potrivit unor surse citate de G4Media, măsura încă este în dezbatere internă în PNL și ar putea lua două forme. Un prim scenariu ar fi ca voucherele să fie eliminate pentru toți angajații din sistemul public. O variantă mai „moderată” elimină voucherele în 2021 pentru angajații din administrația centrală, urmând ca la nivel local să se decizia în funcție de propriul buget. Premierul ar fi punctat că bugetarii vor putea utiliza voucherele necheltuite în 2019 și 2020 urmând ca programul să fie reluat de anul viitor.

Site-ul hotnews.ro spune că acestea nu ar fi singurele măsuri de austeritate avute în vedere. S-a lua în calcul și eliminarea gratuității pentru transportul studenților și revenirea la sistemul din 2016, când doar un anumit număr de călătorii era suportat de stat. De asemenea, ar urma să fie eliminate sporurile pentru prefecturi, să fie redusă indemnizația de hrană iar sporurile să fie plafonate.

O măsură confirmată și de premier a fost reducerea subvenției publice pentru partide. Celelalte măsuri au fost anunțate „pe surse”, proiectul legii bugetului urmând a fi dat în consultare publică începând de cel târziu, miercuri, 10 februarie.

Vlad B.

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *