Se cere Corpul de control al premierului la Spitalul Mobil Lețcani

Spitalul Covid de la Lețcani, investiție la care a contribuit și Consiliul Județean Neamț cu 3,4 milioane euro, este închis de la finele anului trecut și rămâne așa până la intrarea în legalitate. În acest moment, 31 de nereguli au fost constatate acolo de echipa corpului de control al Ministerului Sănătății. Raportul trimis autorităților ieșene a avut ca efect organizarea unei conferințe de presă, ieri, în care Costel Alexe, președintele Consiliului Județean Iași a anunțat că va cere intervenția primului-ministru. “Având în vedere toate aceste probleme care ies la iveală, voi solicita Corpului de Control al Primului-Ministru să demareze un proces de verificare completă a legalității achiziției spitalului modular pentru că ieșenii merită să știe pe ce s-au cheltuit peste 10 milioane de euro”, a declarat Costel Alexe.

După ce președintele Consiliului Județean Iași a terminat lamentația politică, dimensiunea gravă a problemei a venit de la managerul spitalului, dr. Florin Roșu, care a arătat că sunt probleme și cu echipamentele livrate de firma turcească: ”Avem un salon deconectat total de la energia electrică, acolo unde am simțit miros de fum. Euronest are obligația de a asigura condițiile oportune în spital, noi avem obligația să ne ocupăm de pacienți. S-au văzut tragediile din Piatra Neamț și de la „Matei Balș”. Pe lângă instalația electrică, există probleme la instalația de climatizare. Nu am văzut și nici nu am făcut un instructaj pentru echipament”. (…) Din 60 de ventilatoare, 9 au avut defecțiuni. În momentul în care noi am curățat spațiile, înțelegerea cu Asociația Euronest a fost ca ei să se ocupe de problemele de ordin tehnic. Sunt și saloane ATI în care au fost 4 grade Celsius. Multe echipamente nu sunt conforme cu normele UE. Deși sunt echipamente medicale, ele nu au avizele pentru UE, iar furnizorul trebuie să le înlocuiască”.

Noua secție ATI de la Piatra-Neamț, aflată acum în stadiu de montare, urmează să fie dotată cu echipamente de la Spitalul Modular Lețcani. Pentru aceasta există acordul de principiu al tuturor celor 6 consilii județene din asociația Euronest, există hotărâre adoptată de CJ Neamț, mai rămâne ca echipamentele să fie conforme și funcționale.

C.I.