Topul mancarurilor specifice romanesti

Putine dintre retetele pe care le consideram traditionale romanesti sunt specifice doar tarii noastre sau originare de pe aceste meleaguri. Cele mai multe sunt dovada influentelor culinare ale popoarelor cu care am interactionat pentru perioade mai mari de timp (rusi, serbi, bulgari, unguri, turci etc.). Exista insa cateva feluri de mancare care ating romanul la suflet, indiferent din ce zona a tarii este, si despre care nu poti spune ca sunt altfel decat romanesti.

Mamaliga cu branza si smantana

Felul traditional de mancare, simplu, sanatos si hranitor, pe care il alegi in orice restaurant rustic din Romania, chiar si atunci cand esti la cura de slabire si mai ales daca esti cu copiii. Poate include orice tip de branza (proaspata de vaci, telemea, cas, branza de burduf etc.), mamaliga se face mai vartoasa sau mai moale, in functie de bucatar, iar smantana este cea mai buna cand incerci preparatul intr-un sat de munte. Poate fi servita la fel de bine ca aperitiv, dar si ca fel principal si este o reteta destul de simplu de abordat si acasa.

Piftia sau racitura

Echivalentul unui aspic din carne si legume, in forma sa populara, piftia este una dintre mancarurile potrivite pentru iarna – primavara. Desi este un preparat servit rece, este suficient de bogat in proteine si grasimi pentru a sustine necesarul organismului in anotimpul friguros.

Se obtine prin fierberea de lunga durata a bucatilor de carne, in combinatie cu oase si articulatii, de pe urma carora se obtine textura gelatinoasa. Poate fi preparata din orice tip de carne, dar cel mai frecvent se realizeaza din picioarele si urechile porcului taiat de Craciun, sau din carne de curcan ori cocos. Reteta presupune si legume (morcov, ceapa, usturoi), plus o serie de condimente, adaugate dupa gust.

Pentru un aspect mai rafinat, se toarna calda in forme deosebite (rotunde, patrate etc.) si fie se consuma direct, fie se rastoarna si se taie in felii. Similar retetei anterioare, si acest fel traditional de mancare poate fi servit cu rol de aperitiv sau fel principal.

Tochitura

Tochitura este o mancare romaneasca de categorie grea, perfecta pentru zilele geroase de iarna, alaturi de o cana de vin fiert. Se prepara din orice fel de carne sau mai multe tipuri de carne  combinate impreuna, din costita, organe, carnati, si se serveste impreuna cu mamaliga, oua prajite ochiuri si o branza cu gust pregnant (de burduf sau telemea).

Este o mancare grea, intampinata de multe ori cu un pahar mic de tuica, pentru stimularea secretiei de suc digestiv. Toata aceasta aglomerare de proteine si grasimi merge foarte bine cu muraturi sau mujdei de usturoi. Are o incarcatura calorica ridicata si, pentru ca se digera greu, este mai potrivita pentru masa de pranz, decat pentru cina.

Iahnie de fasole

Imprumutata din obiceiurile alimentare ale turcilor si bulgarilor, iahnia de fasole este o mancare gustoasa, regasita atat in bucataria familiala, cat si in restaurantele cu pretentii. Se obtine din fasole fiarta si zdrobita, amestecata cu usturoi si prajeala de ceapa, cu bulion sau suc de rosii. Forma sa finala este cea de pasta, pe care o poti obtine foarte usor cu un blender de mana sau un mixer cu bol, profesional sau standard, in functie de cat de fina doresti sa fie textura.

Se poate servi atat cu mamaliga, cat si cu paine, insotita de muraturi, castraveti sau gogosari in otet etc.

Sarmale

Daca inca mai speri sa citesti ca un anume fel de salata este mancare traditionala romaneasca, te vom dezamagi inca o data. Cotinuam cu un preparat la fel de provocator pentru aparatul digestiv ca si tochitura sau piftia: sarmalele, obtinute in mod traditional din carne tocata de pui, vita, porc etc. in combinatie cu orez, sare, piper si diverse condimente.

Amestecul este impachetat de obicei in frunze de vie sau de varza murata, dar daca vrei sa incerci ceva nou si putin mai aromat, le poti inlocui cu frunze de stevie, de spanac sau de hrean. Este una dintre retele asociate si cu diverse evenimente religioase, fiind de regula pregatita la pomene si inmormantari, dar si cu sarbatorile principale ale anului (Craciun, Paste).

Cele mai gustoase ies cele fierte in oale de lut, dar poti obtine sarmale delicioase si in recipiente moderne de gatit. Daca reteta cu carne ti se pare putin cam greoaie la stomac, esti vegetariana sau tii post, poti inlocui acest ingredient cu ciuperci. In cazul in care observi vreo diferenta de gust, va fi cu siguranta in plus fata de reteta cu carne.

Ciorba de potroace

Completam lista si cu o ciorba de legenda, obtinuta din organe de pasare (curcan, pui, rata etc.) si legume, cu condimente dupa gust, acrita cu zeama de varza. Este un preparat foarte hranitor, mai putin dificil ca digestie decat ciorba de burta, care poate fi obtinut la un pret redus, oferind o concentratie ridicata de proteine si alte substante nutritive.

Coliva

Nu putem uita vestitul desert obtinut din grau sau orz, fiert foarte bine, amestecat cu zahar sau miere. Ornata adesea cu bombonele mici si colorate, cacao si zahar pudra, coliva este un preparat cu o istorie indelungata si utilizare exclusiv la evenimente cu conotatie religioasa (inmormantari, pomene, praznice etc.). Are un gust foarte placut, este un preparat simplu ca si compozitie, dar destul de dificil de facut pentru ca boabele de orz si grau trebuie fierte foarte bine.

1 COMENTARIU

  1. Buna ziua mă numesc marinela n, mulțumesc mult pentru aceste frumoase imagini de bucătăria românească,va urez sănătate și an binecuvântat, numai bine tuturor!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.