Dorina Damian – „Lady wow” de Târgu Neamţ

Reticentă în a se expune public şi adeptă a intimităţii vieţii personale şi profesionale, Dorina Damian a acceptat, cu greu, să-şi prezinte, pe scurt, viaţa. Născută la Văratec (Agapia), Lady Wow, aşa cum o cunosc majoritatea clientelor sale, a absolvit Liceul „Petru Rareş” din Piatra Neamţ şi Facultatea de Psihologie. De mai mulţi ani deține în Târgu Neamț boutique-ul „Lady Wow”, o locaţie de vestimentaţie destinată exclusiv femeilor. Mulţi ani femeie de afaceri, Dorina Damian a devenit peste ani şi un veritabil consilier vestimentar pentru doamnele şi domnișoarele din zonă Târgu Neamţ. Puţini ştiu însă că Dorina Damian a fost o perioadă bună şi contabil şef la fabrica de confecţii Moda Elissa.

A fi comerciant în Târgu Neamţ este greu.

Povestea sa este a unei femei puternice, dar în acelaşi timp deosebit de sensibilă. Îşi aduce aminte cu nostalgie şi totodată şi cu mândrie de copilăria sa din satul Văratec, pe care-l consideră cel mai frumos din lume. Recunoaşte că visul din copilăria sa a fost acela de a deveni actriţă, modelul ei fiind regretata Draga Olteanu, care de altfel a şi vrut să o „adopte”. Însă părinţii ei au convins-o să urmeze cursurile unui liceu cu profil economic.

„Fac parte din generaţia decreţeilor. La revoluţie aveam puţin peste 20 de ani. Am pornit la ţanc în viaţă. După terminarea liceului am avut şansa să obţin un post de contabil la Volvatir. Timp de 10 ani am profesat acolo, ba chiar în paralel ţineam evidenţa contabilă a câtorva societăţi mici. În 1999 am început un part-time după amiaza la Moda Elissa, apoi mi s-a propus funcţia de contabil şef. Am acceptat-o imediat, pentru că deja cunoscusem şefii, nişte oameni de calitate superioară. Ei mi-au oferit ocazia de a-mi descoperi şi abilitatea de lider. Cu timpul mi-am depăşit şi condiţia de contabil şi m-am implicat şi în managementul fabricii. Ulterior, prin 2003, unul dintre şefi, care a devenit şi cel mai important om din viaţa mea, mi-a oferit un parteneriat, el preluând o firmă de confecţii la Paşcani. Aici au fost 5 ani de apogeu, de hiper adrenalină. Aici am construit. O fabrică este greu de pus pe picioare, atunci când eşti novice în domeniu. Însă mândria mea cea mare a fost şi rămâne echipa de oameni care s-a format. O adevărată familie. A doua mea familie a fost acolo”, ne spune Dorina Damian.

A urmat cursurile facultăţii de psihologie la vârsta de 40 de ani. A fost o ambiţie personală pentru a-şi demonstra că poate. Şi a reuşit.. După capitolul ”confecţii” a urmat o perioadă în care a încercat să caute o breşă pentru o afacere în Târgu Neamţ. Şi cum visul ei a fost să aibă şi un magazin de haine pentru femei şi-a deschis boutique „Lady Wow”. Şi acum, după 10 ani se regăseşte în ceea ce face şi o face cu drag.

Însă nu i-a fost uşor, după cum singură ne mărturiseşte: „Greutăţi au fost şi sunt. Concurenţa, fiscalitatea, aprovizionarea. Ştiaţi că singurul depozit en-gross din România se află la Bucureşti? Mi se pare ridicol ca într-o ţară atât de mare să nu fie măcar un depozit pe fiecare zonă. Parcurg 800 de kilometri aproape lunar. Cu ocazia asta dau un pont să se deschidă pe zona Moldovei un depozit en-gross. Cunosc comercianţi din Târgu Neamţ care trec graniţa să se aprovizioneze în Turcia, Bulgaria sau Italia. Eu fiind adepta noului, dacă nu înoiesc stocul lunar mă simt învechită. În primii 3 ani ţin minte că făceam un tur la toate magazinele din oraş, în ideea de a nu aduce aceleaşi produse. Să ştiţi că a fi comerciant în Târgu Neamţ este greu. Admir perseverenţa, curajul şi condiţiile, în special al celor din Piaţă şi le urez succes”.

Clientele mele sunt totodată şi amicele mele

Dorina Damian şi-a făcut un renume în zonă, acela de consilier vestimentar: „Cred cu tărie că fiecare s-a pliat pe clientela formată. Aşa am făcut şi eu şi sunt tare mândră de ea. Clientele mele sunt totodată şi amicele mele. Împărtăşim idei şi uneori savurăm cafele. Plusul pe care-l ofer eu, cred, este că ador să consiliez vestimentar. Sunt obiectivă în păreri. Şi mai este zâmbetul. Dacă aţi şti cât valorează atunci când întâmpini pe cineva cu el”.

Pentru concursul de frumuseţe „Miss fată de nemţean” desfăşurat în mai multe ediţii din cadrul Zilelor Oraşului Târgu Neamţ, Dorina Damian a pus la dispoziţia concurentelor vestimentaţia: „Prima ediţie a fost memorabilă. În 2014, în colaborare cu doamna Margareta Mihăilescu, pe atunci directorul Casei culturii am iniţiat un proiect dedicat femeii de 8 Martie. Mi-am ales modele-cliente începătoare. A fost o muncă titanică, dar rezultatul a fost peste aşteptări. Chiar dacă toate aceste prezentări au presupus şi costuri nu asta e important, pentru că cel mai frumos sentiment din lume este bucuria din ochii celor pe care i-ai ajutat”.

Nu am calităţile necesare de a face politică

Aşa cum era de aşteptat a avut propuneri să intre în politică. Dar a refuzat pentru că nu are calităţile unui politician de a promite şi de a nu se ţine de cuvânt: „Sunt mândră că fac parte din comunitatea acestui oraş. Aici mă simt ca acasă, poate şi de accea nu am fost tentată să plec în altă ţară. Sunt convinsă că aş fi avut multe beneficii dacă aş fi intrat în politică. Uşi deschise şi un trai mai uşor. Dar eu am fost mereu genul de contribuabil corect. Contabil fiind, mi-am plătit taxele la timp şi am evitat împrumuturile. Iar pentru mine a-ţi respecta promisiunile este un mod de viaţă, pe când în politică promisiunile sunt doar vorbe”.

Ciprian Traian STURZU

*Material apărut în paginile ziarului Mesagerul de Neamț, nr. 480, săptămâna 4-10 martie.

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *