Invitaţie pentru gospodarii din primărie: mergeţi la baie în pasaj!

Pasajul din faţa Primăriei Piatra-Neamţ continuă să fie ruşinea oraşului şi sub administraţia Carabelea. Singura urgenţă identificată de actualul primar este înlocuirea scărilor rulante, care erau înţepenite de atât de mult timp încât nu le simţea mai nimeni lipsa (de mişcare). Lucrarea era oarecum obligatorie din motive de sancţiuni meritate, de altfel, şi probabil este nevoie de vreun tip de „impuls” pentru ca atenţia (vizuală şi olfactivă) a gospodarilor din primărie să se îndrepte şi asupra toaletelor publice din pasaj. Faţă de anul trecut, când „Mesagerul de Neamţ” a publicat un articol despre exact aceeași problemă, situaţia s-a schimbat în rău, deşi ar fi fost de aşteptat ca primarul, viceprimarii sau vreun angajat cu atribuţii administrative să treacă strada şi să vadă, cu proprii ochi, cum arată toaletele din pasaj. Tavanul de la baia femeilor a cedat deja sub efectul umezelii, afişele care anunţă că toaletele sunt defecte sunt în acelaşi loc ca în luna august a anului trecut, iar pardoseala este „decorată” cu diverse bălţi care întregesc peisajul absolut jenant pentru un oraş turistic, în care s-au derulat două proiecte europene doar în zona de centru. În baia bărbaţilor peisajul este la fel de sinistru şi de „inundat”, „decoraţiunile” fiind din registrul: graffiti, rugină, mucegai şi ceva dovezi de „respect” pentru primărie inscripţionate pe uşi. În faţa băilor, în partea de foarte sus a pasajului, o conductă din PVC, care este înfundată probabil, picură direct în capul celor care trec spre toalete. După poziţie pare să fie scurgerea de la fântâna arteziană, care nu funcţionează momentan, dar colectează apa de ploaie şi apa rezultată din topirea zăpezii. Şi, probabil, undeva are o problemă simplu de rezolvat.

La felul în care este ignorată zona, ne aşteptăm să mai treacă vreo câţiva ani până să se sesizeze cineva, apoi să facă un sondaj de opinie pe Facebook cu vreo 3 întrebări la care să răspundă pietrenii argumentat şi musai precizând cât de des merg la toaletele publice din pasaj. Abia după aceea se stabileşte dacă este „oportun” să se intervină, eventual după efectuarea unui studiu aplicat de către un specialist în mecanica fluidelor, care să analizeze problema macroscopic şi să-şi dea cu părerea despre interacţiunea apei cu suprafeţele solide cu care vine în contact. Doar după finalizarea documentaţiei elaborate, se va găsi vreun nene calificat cu o şufă cu care să desfunde conducta şi alţi neni la fel de calificaţi care să vadă de unde curge apa pe pereţii băilor. Până atunci, somn uşor harnicilor gospodari din administraţia pietreană!

Cristina MIRCEA

Material apărut în ediția tipărită a săptămânalului Mesagerul de Neamț, 11-17 martie

One comment

 • AS

  martie 14, 2021 at 9:11 am

  specialistii lui peste prajit ar trebui sa gaseasca oleaca de colorant. pui colorantu-n apa incriminata si vezi ce scurgeri ilegale sunt.
  si pe urma desfunzi, carpesti, repari.

  evident, trebuie mai intai sa faci proiectul: de unde ei colorantu, cu ce-l torni in apa, cine comanda pornirea/oprirea plorilor. si sa nu uite e dosarele cu sina!

  pentru sters rahatul, varuit, dezinfectat, carpit, alt proiect.

  Răspuns

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *