Video. Protest al sindicatului EPCAN Apa Serv “Hoţii!“ şi “Demisia!“ au strigat angajaţii în stradă

Astăzi, 31 martie, începând cu ora 10,00, în parcarea de lângă sediul Companiei Judeţene Apa Serv Neamţ, a avut loc un miting de protest organizat de Sindicatul EPCAN la care au participat peste 100 de angajaţi.

Oamenii au agitat pancarte şi hârtii pe care se putea citi “Demisia“, au folosit vuvuzele şi portavoce pentru a-şi face auzite doleanţele şi au scandat din toţi rărunchii: “Hoţii!“ şi “Demisia!“. Nervoşi şi supăraţi, oamenii îi cereau directorului general Bogdan Muşat să li se alăture şi să le asculte doleanțele.

Protestul a fost organizat după ce negocierile privind majorarea salariilor şi a celorlalte beneficii, dar şi îmbunătăţirea condiţiilor de muncă au eşuat. În acest moment negocierile sunt suspendate, sindicaliştii cer majorarea cu 15% a salariilor, iar conducerea afirmă că nu poate acoperi mai mult de 5%.

Liderul Sindicatului EPCAN al salariaţilor din Apa Serv, Ioan Munteanu, a spus care sunt ofurile protestatarilor în stradă, prin portavoce: “Suntem efectiv furaţi. Conducerea actuală nu este disponibilă pentru a negocia un contract de muncă, dau salariul minim pe economie plus un indice de realizare foarte, foarte mic, au dat la TESA 40 de lei, bătaie de joc, 160 de lei la personalul muncitor. Condiţiile de muncă sunt sub orice critică, avariile sunt mari, condiţii de muncă în staţiile de epurare, la captări sunt foarte grele. Nu ne înţelege nimeni! Am încercat să evităm acest protest, am făcut hârtie la Consiliul Judeţean, am primit răspuns că nu ei, conducerea Apa Serv va face orice. Am ajuns la protest pentru că nu se mai poate, cu salariile de 1600 – 1700 de lei. Demisia directorului general cred că este soluţia. Mă face pe mine nesimţit, neruşinat. Păi, chiar nu-mi este ruşine că cer drepturile oamenilor!“.

Sindicaliştii  spun că nici măcar sporul de vechime introdus de pe vremea fostului sindicat în salarii nu se mai regăseşte pe statele de plată. Nemulţumiţi de atitudinea conducerii companiei, sindicaliştii spun că vor organiza proteste în continuare, iar săptămâna viitoare îşi vor striga durerile în faţa Consiliului Judeţean Neamţ, în speranţa că vor obţine ceea ce cer.

Directorul general Bogdan Muşat, care conduce compania de numai 6 luni, spune că în acest moment negocierile sunt suspendate din cauză că nu s-a ajuns la o înţelegere cu sindicatul şi că bugetul companiei nu poate suporta o majorare salarială mai mare de 5% şi unele creşteri la tichetele de masă şi la voucherele de vacanţă.

“Am demarat negocierile pentru noul contract de muncă, nu am ajuns la o înţelegere cu sindicaliştii. Ei au cerut, fără să justifice cu documente cererile lor, nu au venit să spună cerem 20%, 15%. Noi le-am pus la dispoziţie documentele financiare. Oferta noastră a fost de majorare a fondului  de salarii cu 5%, pentru că atâta suportă bugetul societăţii şi majorarea tichetelor de vacanţă de la 1250 la 1350 de lei. Legat de condiţiile de muncă, încercăm să le oferim condiţii cât de decente putem, dar trebuie să-şi facă şi ei treaba“, a declarat directorul Bogdan Muşat.

Angela Croitoru

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *