87% din bugetul spitalului Târgu Neamţ se duce pe salarii

Aproximativ 87% din veniturile proprii ale spitalului s-au dus anul trecut doar pe salarii. Aceasta este concluzia expusă în cadrul şedinţei Consiliului de Administraţie a spitalului Târgu Neamţ din  februarie, unde s-a discutat despre veniturile proprii şi cheltuieli pe anul 2020. E adevărat că şi veniturile proprii au crescut substanţial comparativ cu anul 2019. Din datele puse la dispoziţie de spital aflăm că, pe anul 2019 cheltuielile de personal au fost în valoare de 36.246.326 lei, iar pe anul 2020 au fost de 40.052.184 lei.

Conducerea spitalului ne-a oferit şi un punct de vedere: ”Creşterea cuantumului plăţilor aferente cheltuielilor de personal în anul 2020, comparativ cu anul 2019, a fost determinată de o serie de factori cum ar fi: majorări salariale acordate conform Legii cadru nr. 153/2017, stimulent de risc (COVID-19) acordat anumitor categorii de personal în baza OUG nr. 43/2020 pe perioada stării de urgenţă, trecerea personalului angajat în gradaţii superioare, promovarea personalului angajat în trepte profesionale superioare, angajări de personal, etc”. 

Spitalul din Târgu Neamţ are 505 angajaţi, personal medical, auxiliar şi TESA. Numai în decembrie 2019, de la bugetul spitalului s-a plătit pentru salarii suma de 1.751.786 de lei, fără gărzi, cu care se ajunge la 2 milioane de lei.

În acest context actualul manager a luat în calcul o variantă surprinzătoare, să facă o solicitare scrisă către Ministerul Sănătăţii prin care Compartimentul de Primiri Urgenţe să nu mai fie în subordinea instituţiei medicale, iar tot ce ţine de salarii şi investiţii să treacă în sarcina ministerului. Dr. Alexandru Pătraşcu ne explică: „Intenţionez să fac această solicitare către minister pentru a încerca să reducem cheltuielile la nivelul spitalului. CPU este susţinut financiar de către spital cu salarii şi investiţii. Odată cu trecerea CPU la minister vom putea face economii substanţiale şi vom avea bani şi pentru investiţii. Vă pot spune că aproximativ 600.000 lei pe lună se duc de la bugetul spitalului doar pe salariile de la CPU. Avem vreo 53 de posturi pe CPU şi sunt ocupate 40 şi ceva dintre ele. Ca CPU să poată fi preluat de minister există un ordin de ministru care se referă la organizarea acestor compartimente de urgenţe. Trebuie îndeplinite anumite condiţii şi în perioada următoare vom încerca să îndeplinim aceste condiţii şi vom pregăti dosarul pentru ca CPU să fie predat către minister”.

Procentul atât de mare pentru plata salariilor, din totalul veniturilor spitalului, nu este ceva special la Târgu Neamț, aceeași situație există în toate spitalelel din județ.

C.T. STURZU

 

One comment

  • constantin

    aprilie 5, 2021 at 1:09 pm

    Citesc si nu-mi vine a crede.Auzi tu la spitalul Tg.Neamt sunt peste 500 salariati, care consuma cu functionarea 87% DIN VENITURILE PROPRII.Si acum paradoxul: orasul Tg.Neamt are maximul 12.000 locuitori iar la spital mai vin si unii de pe la comuna.In nici un caz nu iti trebuie la spital 500 angajati decat daca esti aerian.Poate ne spune cineva cate cadre didactice sunt si cati salariati la politie.OGLINDA CEA MAI FIDELA ESTE LA JUDECATORIE UNDE SUNT PANA IN 80 PERSOANE.Cred ca a venit timpul sa nu mai batem campii si sa asezam lucrurile in matca lor.

    Răspuns

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *