Camera de Comerț și Industrie Neamț susține compensarea datoriilor între mediul privat și stat

Mediul privat se descurcă tot mai greu cu asigurarea banilor necesari supraviețuirii, mai ales că efectele crizei sanitare date de Covid încă se resimt. Presiunea plăților la buget a revenit odată cu neprelungirea unor facilități fiscale, iar firmele afectate de datoriile din urmă și de obligația de suspendare a activității au mari probleme.

Camera de Comerț și Industrie Neamț se alătură lobby-ului pe care toate celelalte organisme din țară, sprijinite de Camera de Comerț și Industrie a României, le fac zilele acestea pentru ca autoritățile să accepte soluția propusă. „Camera de Comerț și Industrie Neamț propune compensarea datoriilor firmelor către bugetul de stat cu sumele pe care acestea le au de recuperat de la buget pentru concediile medicale și pentru ajutorul de șomaj tehnic, lucru absolut necesar pentru a scădea cât de cât presiunea pe sectorul privat. În acest sens, împreună cu celelalte camere de comerț județene și Camera de Comerț a României s-au făcut demersurile necesare către Guvernul României pentru a emite în regim de urgență un act normativ care să permită compensarea datoriilor între ceea ce firmele au de plătit pentru buget și datoriile bugetului către firme”, declară Mihai Apopii, președintele CCI Neamț.

Firmele reclamă întârzierile foarte mari ale Casei de Asigurări de Sănătate la plata concediilor medicale, atât pentru incapacitate temporară de muncă în urma bolilor obișnuite, cât și pentru infecția cu SARS COV-2 sau a carantinei, întârzieri la plata ajutorului de șomaj  tehnic. „În județul Neamț sunt firme care au depus dosarul de decontare pentru concedii medicale din luna octombrie 2020 și nu au primit sumele nici în prezent”, adaugă Mihai Apopii. Acesta mai precizează că la 31 martie 2021 au încetat facilitățile privind neinstituirea dobânzilor și a penalităților la datoriile față de bugetul de stat și posibilitatea de eșalonare a restanțelor contribuabililor.

C.I.

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *