Cameră pentru audierea minorilor inaugurată la sediul Judecătoriei Roman

Judecătoria Roman şi Asociaţia Excelsior Neamţ (fosta Asociaţie a Tinerilor Avocaţi Neamţ) îşi unesc forţele pentru prima oară în ceea ce priveşte amenajarea unei camere de audieri pentru minori.

Inaugurarea camerei va avea loc vineri, 23 aprilie, la sediul Judecătoriei Roman, începând cu ora 10: 00.

Asociaţia Excelsior Neamţ şi‑a propus să realizeze în colaborare cu Tribunalul Neamţ şi cu judecătoriile din Judeţul Neamţ, amenajarea unor spaţii adecvate în incinta tuturor instanţelor cu destinaţia specifică de audiere a minorilor în cauzele în care audierea acestora este obligatorie.

Până în prezent, am amenajat astfel de săli la Tribunalul Neamţ, la Judecătoria Piatra Neamţ şi la Judecătoria Bicaz.

Vineri, avem bucuria să inaugurăm la Judecătoria Roman, a patra sală pentru audierea minorilor la standarde europene.

Codul de procedură civilă prevede mai multe situaţii în care este necesară audierea minorilor într‑o serie de procese, cum ar fi adopţiile, autoritatea părintească, stabilirea locuinţei minorilor, etc.

În procesele de minori şi familie, unde este necesar ca magistratul să poarte  discuţie cu minorii, legea prevede că audierea acestora se face în camera de consiliu. De cele mai multe ori, această discuţie are loc într‑o sală de judecată sau în biroul judecătorului, care predispune la sobrietate. Cu siguranţă, pentru copii, acest spaţiu nu reprezintă un loc prietenos în care să‑şi dea frâu liber cuvintelor şi emoţiilor.

O discuţie cu un străin într‑un moment mai greu din viaţa unui copil,  poate fi o experienţă tulburătoare şi pentru asta este nevoie de o cameră special amenajată/menită să destindă pe cât posibil copiii aflaţi în dificultate.

Astfel, Judecătoria Roman şi Asociaţia Tinerilor Avocaţi Neamţ, au decis înfiinţarea unui loc special amenajat pentru minori, pentru ca aceştia să poată fi audiaţi într‑un mediu prietenos, care să creeze o atmosferă plăcută şi relaxantă, unde copiii să se simtă în siguranţă.

Acest proiect a fost realizat în parteneriat cu Tribunalul Neamţ şi Baroul Neamţ.

Preşedinte Excelsior Neamţ,

NICA ANDREI