Coloana cu opinii: „Nu mai putem continua pe principiul «lasă că merge și așa»”

Când tragediile lovesc România nu mai sunt multe lucruri de spus. Trebuie lăsate autoritățile să vorbească. De aceea, după moartea stupidă a 3 oameni într-o unitate mobilă ATI, este momentul doar să consemnăm.

Klaus Iohannis, președintele României: „Sunt revoltat că o astfel de tragedie de proporții s-a putut întâmpla. Nu mai putem continua pe principiul «lasă că merge și așa». Am solicitat, așadar, Procurorului General al României și autorităților implicate ca ancheta în cazul dramei care s-a produs azi-noapte, în București, să se desfășoare cu maximă eficiență, fermitate și celeritate în aplicarea legii. (…) Familiile îndurerate trebuie să știe care sunt cauzele şi cine sunt vinovații”, postare pe contul de Facebook.

Tot pe același cont: ”Sunt cutremurat și profund îndurerat de tragicul eveniment care s-a produs în această seară în centrul Capitalei. Este un moment foarte trist pentru noi toți, pentru națiunea noastră și pentru mine personal. În aceste momente dureroase, îmi exprim întreaga compasiune și solidaritate față de familiile celor afectați de această tragedie. Totodată, asigur familiile afectate de acest eveniment zguduitor de întregul sprijin al celor implicați în operațiunile de salvare și îi rog să aibă încredere că instituțiile responsabile depun toate eforturile pentru ca efectele catastrofei să fie cât mai limitate. Vă chem pe toți să fim alături de familiile îndurerate și să dăm dovadă de solidaritate și de compasiune”.

Președintele României declara aceste lucruri imediat după tragedia de la Colectiv. Astăzi, la câteva zile după tragedia de la spitalul Victor Babeș, declarația este mai mult decât actuală. Dincolo de apelul la solidaritate și compasiune, de revolta firească a șefului statului, să reținem fraza ”nu mai putem continua pe principiul «lasă că merge și așa»”.

Avea și are dreptate președintele, nu mai merge așa. A mers la Colectiv, a mers la incendiul de la Piatra Neamț, a mers cu scandalul Hexi Pharma, a mers cu scandalul de la Foișor, dar de-acum este prea mult. Apelul la Procurorul General și autorități al domnului președinte este la fel de actual. Mai rămâne ca Guvernul să țină cont de el și să ia măsuri.

Problema este, care autorități, care Guvern? Guvernul Cîțu? Guvernul Barna? Guvernul Voiculescu-Cioloș? Sau mai bine Guvernul Arafat, elementul de legătură al tuturor tragediilor?

Valentin BĂLĂNESCU

*Material apărut în paginile ziarului Mesagerul de Neamț, nr. 486, săptămâna 15-21 aprilie.