”Golăneli” cu iz academic la Stațiunea Secuieni

După apariţia articolului din Mesagerul de Neamţ „CEDO este chemată să pună inginer şef la Staţiunea Secuieni”, conducerea instituţiei a dat dovadă de un prim gest de normalitate şi a pus în aplicare o hotărâre judecătorească definitivă şi irevocabilă, pronunţată acum 13 ani. Minunea a ţinut, însă, doar o zi.

În Decizia nr.22 din 31.03.2021 dată de dr. ing. Margareta Naie, director cu delegație al SCDA Secuieni, se preciza: „Începând cu data de 01.04.2021 se reintegrează în funcția de inginer șef în cadrul SCDA Secuieni domnul Chiriță Dumitru. Prezenta decizie se comunică d-lui Chiriță Dumitru care are obligația de a se prezenta la serviciu și de a respecta Regulamentul Intern și legislația în vigoare. Prezenta decizie produce efecte începând cu data de 01.04.2021”.

Decizia s-a dovedit a fi doar o păcăleală sinistră de 1 aprilie. Academia de Ştiinţe Agricole şi Silvice „Gheorghe Ionescu Şişeşti”, căreia i se subordonează staţiunea, a schimbat-o din funcţie pe Margareta Naiu cu fosta directoare Elena Trotuş, exact persoana care a refuzat, vreme de 13 ani, să pună în executare sentinţa. Şi prima realizare a noii directoare a constat în anularea deciziei de reintegrare a inginerului Chiriţă.

De pe 31 martie sunt eu directoare. Fosta directoare a dat o decizie de reintegrare pentru un post care nu există în organigramă. În următoarea zi am anulat-o printr-o altă decizie. Postul de inginer şef nu mai este în organigramă de anul trecut”, ne-a declarat Elena Trotuş.

Succesiunea rapidă a evenimentelor din clipa în care Margareta Naiu a decis să pună în executare o hotărâre judecătorească irevocabilă nu vine decât să confirme afirmaţiile lui Dumitru Chiriţă, care a spus că Elena Trotuş, susţinută de Academie, nu vrea, pur şi simplu să-l reîncadreze, pentru că ar prezenta lui i-ar strica „interesele personale”. Această afirmaţie a determinat-o pe Elena Trotuş să trimită Mesagerului de Neamţ un drept la replică în care-l acuză, la rândul ei, pe Dumitru Chiriţă de interese personale, între cei doi fiind un război deschis de 13 ani.

Cu privire la alegatiile produse în dreptul la replică, prin care autoarea îmi atribuie o serie de „golăneli” menţionez : nu am fost, nu sunt cercercetat penal, nu am fost trimis în instanţă, ca inculpat , niciodată”, declară Dumitru Chiriţă. „Sunt obligat (chiar dacă am un sentiment de reţinere) să afirm că Trotuş Elena este inculpată penal –pentru delapidare şi instigare la delapidare  – trimisă în instanţă în dosarul nr.4503/291/2019, aflat pe rolul Judecătoriei Roman. Este un fapt de neacceptat ca un personaj frustrat, disperat să se manifeste, în public, aşa cum a făcut-o în paginile Mesagerului de Neamţ.

Parafrazând un personaj cunoscut al lui Marin Preda, în încheiere, la adresa „adversarului meu” exclam : BOLNAVO DE PUTERE”.

Trebuie menţionat faptul că fostul inginer șef și-a pierdut funcția sancționat disciplinar pentru că, susține el, a cumpărat un utilaj performant. A acționat în instanță, și-a recâștigat reîncadrarea pe aceeași funcție prin hotărâre definitivă, în anul 2008. Cât timp Stațiunea a fost condusă de dr. ing. Elena Trotuș, hotărârea judecătorească n-a fost pusă în executare. În 2019, Elena Trotuș, pe care inginerul Chiriță a acuzat-o de diverse ”golăneli” în contrast cu statutul științific al stațiunii, a fost trimisă în judecată pentru o infracțiune opozabilă ideei de performanță, și anume delapidare. Probabil că acest fapt a determinat conducerea Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice „Gheorghe Ionescu Şişeşti”, căreia i se subordonează staţiunea  să decidă detronarea Elenei Trotuș și desemnarea, pe bază de delegație a Margaretei Naiu în funcția de director. Nici noua directoare nu a pus în aplicare hotărârea judecătorească până ce Mesagerul de Neamţ nu a scris despre subiect. Iar iniţiativa a costat-o funcţia, din câte se vede. Şi abia decizia Academiei, dublată de decizia rapidă a Elenei Trotuş, se înscrie, la virgulă, în conceptul de „golănie”.

C.M.

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *