Spitalul Târgu Neamț se pregătește să îngrijească bolnavii cu Covid

Singurul spital din județul Neamț care (mai) poate fi autorizat să îngrijească pacienți cu Covid este Spitalul Orășenesc Târgu Neamț. Cea mai importantă condiție pe care trebuie s-o îndeplinească această unitate sanitară este asigurarea surselor de oxigen. „Odată cu adoptarea Ordinului Ministrului Sănătății 434, de la finele lunii martie, am cerut celorlalte spitale non-Covid să analizeze dacă pot asigura tratarea pacienților confirmați infectați. M-a interesat un singur aspect: să aibă cât mai multe surse de oxigen. Spitalul de Urgență Roman are surse, dar n-are circuite, Spitalul Bicaz nu corespunde, iar singurul care a răspuns imediat este Spitalul Târgu Neamț. Managerul Alexandru Pătrașcu mi-a transmis că se lucrează la amenajarea circuitului și că se vor asigura 19-20 de surse de oxigen, cam în 10 zile urmând să fie gata. În acel moment, vom trimite solicitare la Ministerul Sănătății pentru aprobare”, declară Radu Firăstrău, șeful Direcției de Sănătate Publică Neamț.

Pregătirile pentru internarea și îngrijirea bolnavilor suspecți și confirmați sunt în toi, potrivit managerului Alexandru Pătrașcu, nefiind probleme nici cu asigurarea personalului medical: „Având în vedere creşterea numărului de cazuri cu pacienţi COVID în judeţ şi supraîncărcarea spitalului judeţean, această propunere a venit din partea DSP-ului. S-a identificat posibilitatea ca la spitalul Târgu Neamţ, în cadrul secţiei Boli Infecţioase să se creeze un circuit separat la etajul doi pentru pacienţii cu Covid, care vor fi îngrijiţi de medicii infecţionişti şi internişti. Însă trebuie îndeplinite nişte condiţii, cum ar fi extinderea reţelei de oxigen. Vom deveni spital suport pentru bolnavi cu forme medii şi uşoare. Neavând paturi de terapie intensivă, când starea pacientului se agravează, îl vom transfera spitalului cu rang mai înalt”.

După ce va primi aprobarea de la Ministerul Sănătății, Spitalul Târgu Neamț va deveni al treilea implicat în îngrijirea bolnavilor cu Covid din județ. Avizul de la București este necesar pentru asigurarea finanțării necesare tratamentului pacienților și pentru plata salariilor personalului.

C.I.

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *