Unitatea mobilă ATI nu mai este dorită la Spitalul Județean Neamț, după tragedia de la „Victor Babeș”

Actualizare: În cadrul emisiunii „Cafeaua de dimineață”, de astăzi, 14 aprilie, prefectul George Lazăr a declarat că a fost înștiințat oficial de către conducerea Spitalului Județean Piatra Neamț că nu se mai dorește TIR-ul echipat ATI solicitat inițial. „După ceea ce s-a petrecut la București (n.n. – avaria din unitatea mobilă de la institutul „Victor Babeș” și decesul a 3 pacienți), cadrele medicale au fost reticente și ieri ne-am trezit cu o problemă. Managerul Spitalului Județean a trimis adresă la DSP și ISU prin care nu mai solicită TIR-ul de terapie intensivă. Acest lucru se bazează pe faptul că medicii ATI sunt ușor sceptici în a lucra în acest TIR. Transferul de la Timișoara la Neamț a fost oprit”.

Știre inițială: În cursul zilei de astăzi, 13 aprilie sau cel târziu la noapte ar trebui să ajungă la Spitalul Județean de Urgență Piatra-Neamț unitatea mobilă ATI pe care Departamentul pentru Situații de Urgență a preluat-o de la Timișoara.

TIR-ul echipat pentru îngrijirea bolnavilor critici a fost solicitat de spitalul județean încă de la finele lunii martie. Adresa a fost avizată și transmisă imediat de DSP Neamț la ISU Neamț, care la rându-i a transmis-o DSU. Raed Arafat a anunțat, chiar pe 1 aprilie, că UTIM-ul va ajunge la SJU Piatra-Neamț după ce va fi funcțională. Trebuia reparată, pare-se că la sistemul de ventilare și oricum, după ce a fost folosită atâta timp la Timișoara, se impunea o revizie.

Între timp, avaria unității mobile ATI de la „Victor Babeș”, de aseară și moartea a 3 pacienți care erau intubați, i-au făcut pe medicii de la Spitalul Județean Piatra-Neamț să-și reconsidere atitudinea. Dr. Cristina Iacob-Atănăsoie, directorul medical, declară că sunt și alte considerente: „Toată lumea a văzut ce s-a întâmplat la „Victor Babeș” aseară. Dacă se întâmplă și la noi ceva cu UTIM-ul care urma să ajungă aici, cine își asumă răspunderea? Acea unitate mobilă a avut probleme și cât a fost la Timișoara, toată lumea știe acest lucru. Nimeni nu-și va asuma să lucreze pe acel TIR. Vom avea nevoie de personal tehnic la dispoziție non-stop și tehnicienii noștri abia fac față de situația de acum. Plus că nu avem nici personalul medical necesar, de unde să mai luăm cadre medicale pentru 6-8 paturi în plus?”. Situația nu este simplă deloc și, pe măsură ce incidente care costă vieți se înmulțesc, cadrele medicale de la spitalul județean refuză categoric gândul că incendiul din 14 noiembrie, din secția ATI sau tragedii precum cea de la „Victor Babeș” se pot repeta.

Alexandru Filimon, managerul SJU Piatra-Neamț, afirmă la rândul său că este o conjunctură care nu permite luarea unei decizii decât în concordanță cu voința cadrelor medicale: „Suntem într-un context sensibil și trebuie să fim siguri că avem personalul medical necesar și că personalul medical vrea să lucreze în această unitate mobilă. Eu sunt managerul spitalului și trebuie să iau în considerare voința medicului și să-l protejez. Dacă personalul medical nu e confortabil să lucreze în aceste condiții, eu nu pot să-i oblig, fiindcă răspunderea este a lor”.

Col. Mihai Ciprian Mitrea, șeful ISU Neamț declară că, cel puțin deocamdată, nu are informații clare și oficiale: „Inițial, unitatea mobilă ATI urma să ajungă la Piatra-Neamț în cursul nopții, dar lucrurile sunt în dinamică și la acest moment nu avem vreo dispoziție de la București”.

Între timp, de ieri au fost avizate să acorde asistență medicală pacienților Covid și spitalele din Târgu Neamț și Roman. Este o măsură decisă ieri de ministrul Sănătății și care va da posibilitatea spitalului județean să gestioneze situația un pic mai bine. „Pe cele două paturi Covid în ATI la Roman vor rămâne pacienții lor pozitivi care se vor agrava. Probabil că așa se va proceda, noi n-am transferat nimic la Roman, deocamdată, transferul pacienților se face prin Comitetul Național de Conducere și Coordonare a Intervenției. În schimb, am dat dispoziție în UPU să nu mai preia pacienți cu forme medii din zona Târgu Neamț, acești pacienți pot primi terapie cu oxigen în spitalul Târgu Neamț care tocmai a fost avizat de minister”, a adăugat dr. Cristina Iacob-Atănăsoaie. Asta, în condițiile în care s-a atins un nou record sumbru: 25 de pacienți Covid au nevoie de terapie intensivă. Este cea mai gravă situație din ultima lună, de când numărul bolnavilor gravi a tot crescut, iar locuri în ATI nu mai sunt nici în spitalele din Moldova. Soluțiile găsite de spitalul județean au rezolvat situația: 17 pacienți internați în ATI, dintre care 15 au trebuit intubați și 8 pacienți sunt în secția Infecțioase conectați la balonul de oxigen.

C.I.

2 comments

 • AS

  aprilie 13, 2021 at 3:04 pm

  De un an se caută soluții anti-covid, anti-moarte. SE. Deci nu știm cine le caută, nu știm cine le găsește, căci de-am ști, ați avea ce povesti.
  Că așa, că pe dincolo…
  Cei învățați să ciordească din banul public fac asta în continuare. Parcă și cu mai mare avânt.
  Când te plimbi prin orașul pitoresc și turistic Piatra Neamț te poți întreba, dacă ești visător, așa ca mine, de ce naiba nu suntem în stare să transformăm niște mastodonți din beton în spitale? În niște ATI-uri, în ceva de salvat vieți. O să zică unii: ”păi, nu se poate. mastodonții ăia sunt proprietatea lui X și-a lui Y și nu avem cum obliga proprietarul să cedeze mastodontul lui ca să facem spital din el.”
  Avem un mollău la piață. Nu știu ce mai mișcă pe acolo. Dar ce spital ieșea din el dacă aleșii și-ar fi dat mâna!!! Mollăul are: lifturi, rampă (pentru ambulanțe), două intrări, scări rulante, niscaiva parcare (cât să ajungă pentru niște ambulanțe), ceva spațiu desfășurat pe vreo patru etaje. oricum spațiu mai generos decât ATI de la spital.
  O să zică unii ”că stație de oxigen, că chestii…” Da, e stație de oxigen nu stație de prospecțiuni geologice pe Marte.
  Nu mai număr mollăurile, că le-am pierdut șirul de când s-au înmulțitără.
  Oare, dacă țara asta era a altora, care pe la ei au transformat gări dezafectate în muzee, trenuri de mare viteză în spitale pe roți, săli polivalente în primiri urgențe și secții ATI, școli în refugii de noapte, biserici în cantine sociale și altele, nu-i așa că răsuflam și noi mai ușurați?

  Răspuns

  • Mesagerul

   aprilie 14, 2021 at 7:34 am

   Și spune lumea că nu dă nimeni soluții

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *