Zice lumea…

Un stareț, un secretar, un înalt gradat și mulți bani

La o sfântă mănăstire din Neamț, unde starețul se plimba cu miliardul la el, până în momentul în care niște credincioși l-au ușurat de povara lumească, se pune de-un preasfânt scandal, agrementat cu de toate. Șoapte de altar spun că un prea cucernic fost general de informații, impresionat de starea uneia dintre bisericile din mănăstire, unde plouă prin acoperiș, a dat o sumă mare de bani pentru reparații. Cash! Starețul, om cu frica hoților, trecut printr-un furt unde se vorbea despre un calup de 100.000 lei, s-a gândit să păstreze banii la un om de încredere. Și l-a găsit în persona secretarului primăriei, băiat discret și cu simțul valorilor extrem de dezvoltat. Custodia ar trebui să dureze până când începe Compania Națională de Investiții reparația la biserică, pe banii statului, pentru că  atunci starețul ar fi putut justifica banii generosului donator. Apariția în presă a unor știri că acoperișul a devenit și mai permisiv l-ar fi făcut pe donator să încerce să afle ce s-a întâmplat cu banii, dar, surpriză, apelurile date se lovesc de-un refuz la destinatar. Starețul este gata să jure că de vină este producătorul, care a conceput un telefon care dă refuz apel când vine vorba de justificat bani și sună singur când cineva vrea să dea bani.

Sfaturi otrăvite

Un primar tânăr, altfel bine intenționat, ar fi fost sfătuit de șmecheri de București cu pretenții de analiști politici că în primii doi ani de mandat poate să ignore orice fel de semnal care vine din zona publică, chiar și din presă. I s-a spus că nu contează ce face în această perioadă, dacă greșește sau nu, Important este doar să-și pregătească următorul mandat cu grijă și să mimeze dialogul. În doi ani s-ar putea pune bazele unei viitoare campanii electorale bazate doar pe 2-3 lucruri care să ia ochii populației. Așa că i s-a dat liber, aproape că a fost obligat, să continue politica vechilor primari, să numească politruci și lipitori de afișe la conducerea unor instituții, să nu țină cont de nevoile adevărate ale populației și să ia de bune doar nevoile venite pe linie de grup de interese.

Purtătorii de zvonuri

Fierbere mare în partide datorată unor zvonaci de meserie. După retragerea lui Mugur Cozmanciuc, în filiala nemțeană a PNL au început tot felul de jocuri. Multe dintre ele sunt influențate de un personaj care se joacă de-a zvonurile, iar de fiecare dată când le lansează are grijă să folosească drept sursă nume cu credibilitate. De exemplu, seara cheamă la un șpriț un oficial PNL și a doua zi apare pe piață zvonul că 5 consilieri județeni vor fi obligați să-și dea demisia pentru că i-ar fi încă loiali fostului președinte. Evident sursa credibilă ar fi fost un partener de șpriț, care nici măcar nu s-a gândit la așa ceva. La nevoie, zvonul este întărit cu o poză de la șpriț sau un mesaj salvat pe whatsapp. Dincolo, la PSD, zvonerii aruncă nada cu mesaje otrăvite despre un Arsene care a bătut palma cu conducerea centrală și locală de la PNL, care și-a negociat retragerea din politică la final de mandat și care în felul acesta și-a asigurat și liniștea instituțională.

Text apărut în ediția tipărită a săptămânalului Mesagerul de Neamț, nr.485.

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *