Drumul lui Carabelea spre primărie

Cine este noul primar al municipiului Piatra Neamț? De unde a apărut el și care sunt competențele pe care le-a dobândit până acum în urma cursurilor urmate sau a locurilor unde a profesat? Sunt întrebări firești ale oamenilor dezinteresați de politică, și care s-au trezit cu un primar tânăr, de 38 de ani, votat de o mică minoritate de puțin peste 7.000 de pietreni. În acest moment, cele mai bune surse de informare sunt chiar documentele semnate de acesta, declarația de avere, interese și cv-ul de pe site-ul primăriei.

Educație și formare: facultate, curs de comunicare politică și formator

În cv-ul despre care vorbeam nu apar date privind studiile decât de la nivelul celor universitare. Probabil din dorința de a nu îngreuna lectura nu s-a menționat liceul de unde a plecat noul primar spre Facultatea de Istorie a Universității ”Alexandru Ioan Cuza” Iași, pe care a absolvit-o între anii 2002-2006. Probabil dezamăgit de perspectivele oferite de diploma de profesor, nu a mai continuat un master în domeniu și s-a orientat spre un alt tip de formare, mult mai adaptat vremurilor actuale. În noiembrie 2011, în plină efervescență politică generată de PDL Piatra Neamț, fiind o celulă importantă din care se recrutau cadrele de partid, a absolvit cursurile ”Școlii Naționale de Comunicare Politică OTPDL”. Să reținem disciplinele studiate și competențele dobândite: elaborare strategii în sectorul public, managementul cheltuielilor publice, bugete locale, atragerea de fonduri europene, comunicare publică și… campanii electorale. Evident că la acel moment mergeau la asemenea cursuri cei care doreau să facă o carieră în politică și aveau și largul concurs al șefilor locali ai partidului.

La acești doi piloni educaționali, ca să folosim un limbaj adecvat, se adaugă un curs de ”Formator” și unul de ”Manager de responsabilitate Socială”. Primul a durat aproape o lună de zile, celălalt doar șase, dar ambele au generat diplome care dau bine la dosar.

Primele căutări profesionale în presa din Iași

În perioada studenției Andrei Carabelea a cochetat cu presa. Un an și ceva la „Evenimentul de Iași”, ca redactor, din noiembrie 2002 până în februarie 2004, apoi câteva luni, până în octombrie, la „Ziua de Iași”. Cu experiența acumulată aici a devenit redactor șef la gazeta Facultății de Istorie, unde era student. După terminarea facultății a continuat, într-un fel, în același domeniu, la o firmă din Iași, unde realiza sondaje de opinie telefonice în Franța și Italia.

Perioada Iași mai cuprinde două episoade scurte, de câte 4 luni, dar în care viitorul primar a putut vedea care sunt provocările într-o multinațională, ca recepționer marfă la Carrefour,  apoi în calitate de consultant vânzări la Tester SRL, un dealer auto important.

Căutări profesionale la Piatra Neamț

Andrei Carabelea revine la Piatra Neamț și după un scurt stadiu la o societate partener Cosmote, intră în învățământ, de la 1 septembrie 2009, în calitate de suplinitor, predând până în august 2013. După care, brusc, părăsește învățământul și intră în zona privată, la început ca angajat, apoi ca expert angajat în diferite proiecte, postură care s-a finalizat cu angajarea la Agenția de Dezvoltare Nord-Est, biroul Start Up, Direcția de Dezvoltare a Afacerilor.

Să remarcăm că în privința afacerilor nu a prea reușit, dacă e să ne ghidăm după cifre. În octombrie 2013 se angaja ca director la SC #D Clean Service, care îi avea ca acționari pe Georgică și Elena Ștefan, fondatorii Grupului de firme Ștefan. Aici lucrează până în ianuarie 2014 și nu există prea multe lucruri pozitive de consemnat. Cifra de afaceri a fost de 1.539 de lei, era singurul angajat și activitatea a generat o pierdere de 5.160 lei. Circumstanța atenuantă este că firma era nou înființată.

Firma de suflet a actualului primar a fost SC ARC-RS Grup SRL, din moment ce are sediul acasă la el. Din septembrie 2013 și până ce a ajuns la primărie a ocupat funcția de administrator și s-a ocupat de coordonare, materiale de prezentare ale firmei, identificare de noi clienți, gestionarea contractelor și strategii de marketing. Rezultatele financiare până în 2018 sunt destul de bune pentru o firmă de casă, fără angajați.

Din 2017 Andrei Carabelea ajunge, cum spuneam, la Agenția de Dezvoltare Nord-Est, activitățile derulându-se în paralel.

Avere și interese, ca la început de mandat

Declarație de avere a tânărului primar este tipică pentru un politician la început de carieră. Într-un fel, anul 2020 pare un fel de start lansat din acest punct de vedere. Ca orice om care a luat în calcul victoria în alegeri și o anumită stabilitate financiară după, Andrei Carabelea face 3 împrumuturi în 2020, unul la bancă, cu scadență în 2025, în valoare de 75.120 lei și două de la persoane fizice, probabil necesare în campania electorală, cu scadență în iunie 2021.

Tot în același an, Andrei Carabelea cumpără 7.615 mp de teren în comuna Alexandru cel Bun și achiziționează un autoturism Renault, completând zestrea auto a familiei, care până atunci folosea doar un Peugeot. Ca o remarcă, formația de francofon a primarului se reflectă și în marca mașinilor folosite de familie, cel puțin deocamdată.

În rest, la capitolul clădiri, bijuterii, obiecte de artă, active financiare sau plasamente financiare, rubricile ne arată un om tânăr care nu a ajuns încă în etapa acumulărilor materiale.

Capitolul venituri în anul trecut nu are multe rubrici. Salariul de la Agenția de Dezvoltare Nord-Est de 59.579 lei, plus alocația copilului, fără alte venituri suplimentare.

Andrei Carabelea în 3 ipostaze

Pentru a înțelege că noua postură a lui Andrei Carabelea nu a venit din senin și că ea a fost construită în timp, vă prezentăm câteva episoade importante din activitatea sa. Primul dintre ele, în care apare alături de cel despre care se spune că-l veghează de la nivelul cel mai înalt al politicii românești, acum liberalul Sebastian Burduja, alături de care candidat în 2016 pentru Platforma Acțiunea Civică a Tinerilor.

4% voturi în alegerile pentru Senat

Comunicatul oficial de după alegeri trebuie citit acum cu atenție. Chiar dacă nu el era personajul principal, îl seconda îndeaprope: ”Candidaţii independenţi susţinuţi de Platforma Acţiunea Civică a Tinerilor au obţinut rezultate remarcabile la alegerile de duminică, demonstrând că zeci de mii de cetăţeni din toată ţara îşi doresc o Românie pe bune. Astfel, Sebastian Burduja, preşedintele PACT şi candidat independent la Camera Deputaţilor şi Andrei Carabelea, secretarul general al PACT şi candidat independent la Senat au reuşit să obţină la Neamţ aproape 7.000 de voturi fiecare. Cu cei aproape 4% obţinuţi la Neamţ, Sebastian Burduja este candidatul independent la Camera Deputaţilor cu cel mai bun scor procentual în circumscripţia sa din România, acelaşi procent fiind obţinut şi de Andrei Carabelea la Senat. Într-un judeţ predominant rural, în care PSD a câştigat alegerile categoric, cu 53,62% din voturi, scorul candidaţilor independenţi susţinuţi de PACT este unul istoric. Cu resurse umane şi financiare limitate, candidaţii independenţi Sebastian Burduja şi Andrei Carabelea s-au situat pe locul al treilea în preferinţele locuitorilor din Piatra Neamţ, după PSD şi PNL, obţinând 10% din voturi.”

Predicția lui Burduja

În 2017, Sebastian Burduja comenta rezultatul alegerilor și făcea următoarea profeție: „În două luni de zile, să pleci doar cu voluntari, cu un buget foarte restrâns, cu resurse umane şi financiare foarte limitate, în comparaţie cu principalii competitori electorali şi să ai secţii de votare în Piatra-Neamţ în care baţi PSD sau PNL sau să ieşi pe locul al treilea în majoritatea secţiilor, e un lucru mare de tot. Şi acesta e meritul echipei, dar mai ales al nemţenilor care ne-au acordat votul. O să ne mai vedeţi, acest drum nu se încheie aici, este doar un început, şi, cred eu, este un început foarte promiţător. O să continui să lupt pentru oamenii acestor locuri”, a declarat Sebastian Burduja, preşedintele PACT. A avut dreptate, Burduja a ajuns în cercul restrâns al puterii din PNL,  iar Andrei Carabelea primar la Piatra Neamț, cam cu același număr de voturi obținute în 2016.

Îndemn pentru tineri, bazat pe experiența proprie

Andrei Carabelea, în 2016, în campanie: “Invit toţi tinerii din ţara aceasta să realizeze că toţi cei care sunt acum în Parlament sau sunt pe diverse funcţii pe care au fost aleşi, sunt acolo pentru că nişte tineri le-au cărat, cândva, servietele, nişte tineri le-au pus afişele, sunt acolo pentru că nişte tineri le-au strâns semnături. Sunt acolo pentru că au avut la bază o echipă de tineri cărora poate că nu le-au mulţumit niciodată îndeajuns. Şi, îi invit pe toţi tinerii de bună credinţă din ţara aceasta, să nu mai servească interesele altora pentru 5 lei pe oră sau pentru un leu semnătura sau pentru câte alte promisiuni mai primesc. Ideea este că această ţară se poate schimba de la rădăcină, dacă tinerii conştientizează că ceea ce fac pot face doar pentru ei!“

Valentin Bălănescu

One comment

  • Ioana Baloi

    aprilie 12, 2021 at 2:57 pm

    Căutați declarația de avere a domnului CaraBelea de când a candidat pt senat. Si puneti-o în concordanta cu CV ul dansului.
    După ce a fost profesor suplinitor la diferite scoli a lucrat conform declarației de avere la 3D Clean Service Srl(director la o firma cu medie de 1 angajat) pentru perioada 2011-2013 iar cifra de afaceri a firmei în 2013 a fost de 1539 lei. Imposibil ca să fi lucrat cu carte de munca pentru ca total datorii firma sunt de 9540 lei, deci și dacă aduceau acționarii bani de acasă nu puteau susține dările la stat și salariul minim pe economie pt cele 8 luni lucrate din 2013. Ca sa nu mai spun ca în CV scrie ca a lucrat între 2011-2013 iar firma e înființată în 2013. Apoi nu știu ce l-a recomandat ca expert tehnic pe fonduri europene la A&C Company srl Vânători (hanul ursilor) sau la Terra Construct Srl Botoșani pe o medie salariala lunara la nivel de 2015 de 8400 lei.

    Răspuns

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *