Zice lumea…

Bârfe de spital

În spitalul din Piatra Neamț mocnește un conflict în care ambele părți par să aibă dreptate. Protagoniști sunt managerul spitalului, pe de o parte și un grup nedefinit foarte clar, dar generic poate fi numit grupul medicilor. Cei din urmă îi reproșează managerului că nu apare prin spital decât când vine cu presa sau cu investitori strategici din high life-ul dâmbovițean. Îi reproșează o anumită distanță față de problemele medicale, pe care oricum nu le stăpânește și un prea mare accent pe cancan și pe sfaturile primite via unii membri ai Consiliului de Administrație. Unii medici sunt supărați pentru detașarea cu care primește controalele de orice fel, îl bănuiesc că pe unele le provoacă/cere chiar el și că nu protejează deloc imaginea instituției. Că este sub papucul total al compartimentului economic și a celui de resurse umane, care, practic, conduc în continuare spitalul. Lumea mai este supărată pe el din cauza sporurilor, că nu mai sunt egale în perioadă de COVID și că s-a gândit mai mult la cele al personalului TESA şi administrativ decât la ale medicilor, asistenților sau brancardierilor. În ce măsură se pune de-o revoltă deocamdată nu este foarte clar, dar cotitura este foarte aproape și se fac, în stilul deja cunoscut, dosare și fișiere cu greșelile inerente ale unui manager la început de drum.

Bârfe de administrație locală

În Primăria Piatra Neamț bate vânt de mare îngrijorare pe măsură ce, cu sau fără voie, dar obligată de împrejurări, actuala conducere dă cu capul de tot felul de probleme din trecut. Un fior rece trece acum în legătură cu Perla Invest, mai ales că se dezgroapă acum hotărâri ale Consiliului Local, bazate pe acte ale funcționarilor din instituție, mulți dintre ei încă pe funcții. Unii au și vorbit cu prieteni avocați despre cât de greu este să facă o înțelegere rapidă și care să-i absolve de vină, din moment ce ei doar au executat ordine. Alții își fac calcule dacă să divorțeze sau nu și să pună agoniseala pe numele soției. Cei mai pragmatici s-au apucat să scoată din arhive toate HCL-urile prin care se făceau pompări de bani către societate, cele prin care se majora capitalul social. Așa, ca să fie, la o adică. Un alt fior vine pe linia CMI Urban, unde la fel se dezgroapă dosare, mai vechi, cu înstrăinări de spații, mai noi, din perioada insolvenței, dar cu accent pe documente semnate de mulți din primărie, pe principiul, ”semnează și nu întreba/cerceta”! Câteva nume și denumiri provoacă mici coșmaruri: restaurantul Monte Carlo, Măstăcăneanu, Tequilla, etc.

Bârfe de bârfe

Lotul de nemțeni trimis la ABA Siret, după ce Vlad Marcoci și Mihail Popescu au pus piciorul acolo, pare să se divizeze din ce în ce mai mult. Pe măsură ce avansează cercetările în cauză unii își dau seama că umbrela de protecție promisă în momentul în care au acceptat să meargă acolo nu funcționează decât pentru unii dintre ei. Așa că, mai la un șpriț, mai la un ceai, mai în fața unei foi albe, unii au început să povestească ce au făcut, ce au văzut și ce trebuiau să mai facă. Spre marea lor surpriză, interlocutorii nu prea sunt interesați de toate aceste lucruri, care sunt deja cunoscute și au o singură curiozitate, cine anume este artizanul planului de transfer de personal de la Piatra Neamț spre Bacău și care erau cerințele acestuia. Că până la urmă nimeni nu-l crede pe Marcoci capabil să conceapă un asemenea plan și să-l și ducă la îndeplinire fără un protector.