Adrian Rădulescu, fost deputat PDL de Neamț, ales în urma unor anticipate, după dispariția lui Victor Surdu, a decedat ieri, 19 mai. Realizator de emisiuni tv, investitor în agricultură, președinte al Asociației Fermierilor din România, ajuns politician în siajul PDL, consilier prezidențial, a fost adus în Neamț să candideze, în condițiile în care PDL-ul condus de Gheorghe Ștefan putea asigura, cu toată logistica de rigoare, o victorie în niște alegeri anticipate care testau trendul pentru cele care urmau în 2012.
A urmat un mandat scurt, fără realizări deosebite, dar cu luări de poziție pe probleme de agricultură care de multe ori au generat discuții. Cum este aceasta, într-un scurt interviu:
”-Toată lumea vorbește despre un an agricol care a fost foarte bun. În calitate de fost responsabil din Ministerul Agriculturii, dvs ce părere aveți?
Adrian Rădulescu: Suntem tâmpiți, domnule! Pe cuvântul meu, chiar suntem tâmpiți, pentru că ne-am canalizat numai pe producția vegetală. Avem un an bun la ceea ce înseamnă cereale. Punct. Haideți să vedem ce-am văzut în zootehnie, pe toate speciile, să vedem ce am făcut în horticultură, în legumicultură și să vedem per ansamblu ce am făcut. I-am auzit pe unii că se laudă cu atragerea fondurilor europene. Vreau să-i anunț că ei trebuie să se laude cu ce au făcut ei, nu cu ce au făcut alții. Degeaba se laudă acum cu fondurile, pentru că ei acum beneficiază de munca și proiectele făcute în 2009. Vom discuta despre roadele muncii din 2011 abia în 2014. Haideți să nu ne lăudăm cu ce au făcut alții. Plus de asta, trebuie înțeles, că ne-a ajutat Dumnezeu. Anul agricol este al lui Dumnezeu și al agricultorilor, în nici un caz nu este meritul nostru, al celor care guvernăm. Trebuie să ne uităm dincolo de ce înseamnă producția agricolă, că nu producția agricolă înseamnă meritul și atributul nostru, ci ceea ce facem acum pentru perspectiva dezvoltării satului românesc, al agriculturii și al fiecărui sector în parte. Dacă facem o analiză coerentă și obiectivă, eu vă spun că stăm foarte prost la toate capitolele. Inclusiv la producția vegetală, dacă mă întrebați pe mine, pentru că banii nu s-au dus la agricultori. S-au dus la câțiva, cei care fac comerț cu cereale, intermediarii, marile companii, marii traderi internaționali care nu întotdeauna sînt români. Nici unul nu e român.”
(M.N.)