Care sunt condițiile necesare redeschiderii Spitalului Județean Neamț pentru pacienții non-Covid

Astăzi, 18 mai, sunt puțin peste 100 de pacienți infectați cu coronavirus internați în Spitalul Județean de Urgență Piatra-Neamț. Scăderea numărului de bolnavi din ultima perioadă ar trebui să facă posibilă reluarea activității medicale și pentru pacienții non-Covid. Conducerea spitalului analizează în ce măsură și mai ales când va putea interna bolnavii care de mai bine de un an sunt trimiși la Roman sau se duc ei la alte spitale din țară.

Discutăm și cu Direcția de Sănătate Publică Neamț ca să stabilim niște circuite pe cât posibil adecvate. Pacienții sunt suspecți până avem rezultatul testului. Vrem să pregătim pavilionul chirurgical pentru pacienții fără Covid. Menținem secția Boli Infecțioase pentru pacienții pozitivi, pavilionul vechi pentru suspecți, în secția Psihiatrie menținem etajul IV pentru pozitivi și etajul 3 pentru suspecți. Aceasta este varianta în lucru. Dar, nu putem redeschide spitalul, până când secția modulară ATI nouă nu va fi gata, fiindcă trebuie să organizăm compartiment ATI și în pavilionul chirurgical non-Covid, declară dr. Cristina Iacob-Atănăsoaie, directorul medical.

Ultimul termen anunțat de fundația „Dăruiește Viață” pentru finalizarea modularului ATI pe care-l realizează este finele lunii mai. Luna de întârziere este justificată de unele sincope ce s-au clarificat, între timp.

S-a semnat contractul pentru stația de oxigen care va alimenta modularul ATI. Am convenit cu „Dăruiește Viață” ca ei să plătească chiria pentru tancul de oxigen până în luna februarie 2022, când se va face un nou contract-cadru și vom vedea atunci dacă vom avea furnizor tot firma Messer sau un alt furnizor, afirmă Alexandru Filimon, managerul spitalului.

După ce modularul ATI va fi predat la cheie de fundație, Spitalul Județean va trebui să-l doteze cu echipamentele necesare cazării și îngrijirii a 18 pacienți. O parte din echipamente există, din donații, o parte urmează să fie aduse de la Spitalul Mobil Lețcani, investiție la care județul Neamț a contribuit cu 3,4 milioane euro, alături de Iași.

După ce toate aceste lucruri se vor întâmpla, se va trece de la analiză la practică.

C.I.

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *