Coloana cu opinii. Vip-uri ca la noi, mai rar!

Se cuvine să remarcăm absența de la turneul european în desfășurare a selecționatei noastre, care mimează admirabil prima strofă la intonarea imnului național și să avem în compensație o prezență consistentă în sectorul VIP a celor din Casa Poporului (sanchi!), plus ceva miniștri și ceva procurori, semn că fotbalul din zilele astea e o chestie serioasă, cu implicații dincolo de imagine, pe care nu le putem încă desluși (ce-o căutat cel de la DNA acolo?). Singura realitate observabilă prin presă (cât mai avem și din ea) este că deja curg containere cu adjective, deloc plăcute tiparului, peste federația de profil, acuzată de pupincurism sadea în formă continuată la pachet cu îndepărtarea celor ce au arătat că știu ceva fotbal, nu unei tări, ci întregii planete. Pentru că, duminica trecută, la un scaun distanță de șeful Burleanu, distanțați regulamentar, președinții celor două camere ale legislativului, dar și șeful DNA-ului nostru cel de toate zilele, plus câțiva miniștri la modă au lăsat grija schitului în seama arhimandritului și au ținut morțiș să vadă cum joacă austriecii în compania celor ce ne-au dat suficiente bătăi de cap și două goluri, pe aceeași arenă. Am mai remarcat din cele scrise până mai ieri, că degetele multora se îndreaptă spre obrajii celor de la VIP, dar fără mari consecințe, singurul ce a reacționat fiind numărul patru din stat ce a opinat senin – m-am dus unde am fost invitat. Punct. Cine l-o fi invitat? Primarul Bucureștiului.

Aș admite că cei plasați în sectorul bogătașilor ar fi câștigat la capitolul imagine, dacă se pozau cu Popescu sau cu Hagi, dar așa? Ei zic că au răspuns invitației șefului federației, care știe el de ce este acolo și nu-l dă diplomația afară din casă, dacă n-ar fi cineva să-l sune – pregătește-mi 10 locuri la VIP, da? Te pup! Respectul pentru valorile ce ne-au scos din casă prin ’94 este într-un offside cât casa, pentru cei din federație, care vom vedea cum or scoate cămașa când s-o face campionatul parlamentului, a cărui idee dospește în stadiul de embrion printre neuronii capului lui Orban. Ludovic Orban. Sigur, e puțin probabil s-o vedem pe șefa Senatului trecându-i mingea printre roțile din spate ale domnului Ciolacu, ori pe vreun deputat de talia lui Bulai încercând o foarfecă peste zidul opoziției în speranța schimbării scorului din sondaje sau un fault fluierat de starostele DNA-ului în postură de arbitru general. E utopic. Dar sigur ar fi un circ garantat, urmărit de toată lumea și de membri de partid, în vreme ce noi vom da șapte lei pe kilu de benzină, căzuți pe spate de ascensiunea exponențială a economiei noastre de consum, aidoma aluatului cu prea multă drojdie.

Dar vorba multă-i sărăcia omului, așa că, să-i arătăm FRF –ului un cartonaș liberal, adică galben, pentru că roșu e de la opoziție, în speranța că la următoarele evenimente de pe Arena Națională, Hagi, Popescu, Munteanu, și cine-o mai avea chef din leatul lor să fie plasați la VIP, iar aleșii să se uite la televizor, că-s destule și mari cât casa prin Parlament ori prin Victoria și să nu-și mai expună frigiderele public, nu de alta, dar se găsește vreun deștept și le pune o carte de Eminescu în el. Ș-atunci e deranj. Și pentru Orban, și pentru Turcan, și pentru Bode, și pentru … și pentru.

GD Patraucean

Material apărut în paginile ziarului Mesagerul de Neamț, nr. 494, săptămâna 17 – 23 iunie.

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *