Astăzi, 11 iunie, încă nu există o variantă stabilită de redeschidere a Spitalului Județean de Urgență Piatra-Neamț pentru primirea bolnavilor non-covid. Miza neînțelegerilor care fac ca situația să treneze este ATI-ul pentru pacienți covid, în condițiile în care medicii nu mai doresc ca acesta să funcționeze în secția Obstetrică-Ginecologie. Amenajarea ATI-ului la etajul IV a fost soluția temporară găsită după incendiul din 14 noiembrie 2020 care a distrus fosta secție ATI și a ucis pe loc 10 pacienți, alți 5 murind ulterior în spitalele unde au fost transferați.
Ultima discuție se învârte acum în jurul găsirii unui alt spațiu unde să fie îngrijiți bolnavii covid gravi, care au nevoie de suport ventilator pentru a respira. Asta, în condițiile în care sunt tot mai puțini pacienți pozitivi și care dezvoltă forme grave.
Sperăm ca astăzi să încheiem discuțiile pe varianta în care să alocăm 3 paturi ATI covid în cadrul secției UPU, paturi care există deja, după cum se știe. Trebuie să ținem cont și de ce vor medicii șefi de secție, care trebuie să-și asume redeschiderea activității, iar în OG nu se mai dorește ATI covid. În același timp, reluarea activității în secția Chirurgie depinde de existența unui ATI non-covid. Analizăm împreună cu dr. Cătălin Herghelegiu, medicul epidemiolog, să putem și asigura circuite astfel încât acum avem varianta a 6 paturi ATI non-covid la etajul V în partea de Ginecologie și cele 3 paturi ATI covid din UPU. Ne propunem să redeschidem total și secțiile din pavilionul vechi. Vrem să finalizăm strategia pentru reluarea activității și să trimitem planul final spre aprobare la DSP Neamț, a declarat Alexandru Filimon, managerul spitalului județean.
Dinspre DSP Neamț se așteaptă ca până luni, cel târziu, să fie depășit acest hop și să fie transmis planul de reorganizare al spitalului județean, ca ultim termen pentru
ca și celelalte spitale de la Roman, Târgu Neamț și Bisericani să primească autorizația pentru reorganizare. Asta, deoarece redeschiderea spitalului județean înseamnă ca și celelalte trei spitale să îngrijească pacienți covid.
Avem promisiunea din partea spitalului județean că luni ne vor transmite varianta ultimă de reorganizare în vederea redeschiderii. Sper să fie ultimul termen, pentru că situația se tergiversează nepermis de mult, a declarat Radu Firăstrău, șeful DSP Neamț.
Între timp, nici momentul când noul ATI din curtea spitalului va fi funcțional efectiv nu este cert. Deși modularul va fi finalizat de fundația „Dăruiește Viață” spre finele acestei luni, secția va trebui dotată și echipată de spital. Managerul Alexandru Filimon se declară optimist când afirmă că nu sunt probleme, deși dinspre Spitalul Mobil Lețcani, cel la care județul Neamț a contribuit cu 3,4 milioane euro, nu a venit nimic concret. Prin parteneriatul semnat de Consiliul Județean Neamț și SJU Piatra-Neamț cu Euronest, ar urma ca de la Spitalul Lețcani să fie transferate la Piatra-Neamț 10 paturi ATI complet dotate cu aparatura necesară.
Sunt condiții ca modularul ATI să fie finalizat de „Dăruiește Viață” în jurul datei de 20 iunie. Mai este de realizat postul trafo electric, dar nu durează mai mult de două zile, după care se vor face niște teste tehnice. În acest moment, noi avem echipamentele necesare ca să dotăm secția cu 17 paturi ATI. De la Lețcani nu s-a concretizat nimic, deocamdată, deși verbal avem asigurări că vom primi echipamentele, nu am primit nici un document de la conducerea Euronest. Dar chiar și așa, avem tot ce ne trebuie ca să echipăm noul modular ATI.
Alexandru Filimon rămâne, însă, precaut în a lansa vreun termen de la care noua secție va putea efectiv interna pacienți covid, câți vor mai fi și cum se va reorganiza spitalul din acel moment.
C.I.