Foto reportaj: Revenirea la normalitate în prima zi cu 0 pozitivi în Neamț – un proces dificil la Spitalul Județean de Urgență

Astăzi, 16 iunie, este prima zi după un an și trei luni de pandemie în care nu s-a raportat nici un caz de infectare covid în județul Neamț, potrivit  datelor oficiale. Este și prima zi de reîntoarcere la activitatea normală la Spitalul Județean de Urgență Piatra-Neamț. Activitate medicală care este încă la stadiul de organizare.

Sala de așteptare a UPU este închisă accesului, iar înăuntru sunt trei paturi pentru pacienți și semne ale lucrărilor de amenajare. Aici rămân 3 paturi ATI pentru pacienții Covid. Pe la amiază, în curte era relativ liniște. Un paznic îndrumă pe oricine vede dezorientat spre platforma pe care urcă ambulanțele la UPU. „Acolo, la intrarea în UPU, unde sunt ambulanțele, mergeți! Doar acolo!”, spune paznicul. Trei ambulanțe așteptau pe platformă, iar a patra își încheiase misiunea și se pregătea să plece. Câțiva oameni erau în fața spitalului nou, și mai puțini pe lângă celelalte pavilioane.

Alături, la platforma albastră din spatele containerelor pentru triaj, este acum accesul pentru pacienți pozitivi. La triaj nu mai este activitate, cortul fiind închis, iar în celelalte containere sunt depozitate paturi, saltele și alte obiecte de mobilier. Toate intrările în spitalul nou sunt securizate și doar personalul spitalului poate intra cu cartela. Pacienții și aparținătorii nu au decât accesul de la UPU, acolo unde până deunăzi nu le era permis.

În pavilionul vechi este aceeași situație, intrarea principală fiind păzită de sistemul electronic de acces cu cartelă, deși cel puțin astăzi nu era nici un vizitator care să aștepte la ușă să poată da un pachet rudei internate ori să primească informații.

Alexandru Filimon, managerul spitalului județean, explică care este acum circuitul pacientului: „Toți pacienții, indiferent că sunt aduși de ambulanțe sau vin cu mijloace personale, ajung mai întâi la UPU. Aici se face triajul, testarea covid și apoi este direcționat către specialitatea de care are nevoie. Nu este internat nimeni înainte de a fi testat! Încă mai sunt amenajări de făcut, dezinfecții în unele secții. Dar, am dat drumul activității medicale, inclusiv în secția Medicină Internă, pentru ca bolnavii să poată avea acces la consultații, diagnostic și tratament”. Pentru ca și Chirurgia să funcționeze la capacitate maximă, mai rămâne ca noul modular ATI din curte să fie dotat, utilat și să fie stabilită echipa medicală. Asta, în ideea în care de pacienții covid – care vor mai fi – să se ocupe secția Infecțioase și cu noul ATI din curte.

C.I.

3 comments

 • AS

  iunie 16, 2021 at 3:35 pm

  Poza cu ușa termopan, încastrată într-un zid în descompunere, ne arată adevărata față a spitalului de la Piatra Neamț. Județean. Spital județean. De urgență.

  Răspuns

  • Moș Crăciun

   iunie 17, 2021 at 6:03 pm

   Bine punctat!

 • Joker

  iunie 16, 2021 at 8:34 pm

  Nu exista organizare,doar medici aruncați in fata lupului.Nu sunt conditii de spital mixt, este o forțare politica de care vor răspunde desigur sefii de secții. Aveti 2 rmn-uri,2ct-uri? Cat dureaza o dezinfecție? Minim o oră si s-ar bloca tot. Va faceti ca vreti sa ajutati,veti infecta oameni nevinovati!

  Răspuns

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *