Știre actualizată. Cod roșu de vijelii prelungit

Actualizare 19.50: Un copac a căzut peste o casă în satul Budești, comuna Făurei. Nu au fost răniți. În Țibucanii de Sus furtuna a pus la pământ mai multe cabluri electrice. În comuna Ștefan cel Mare echipajele lucrează cu motopompe pentru evacuarea apei din gospodării.

Actualizare 18.55: În municipiul Roman un copac a căzut peste două autoturisme, parcate pe strada Dobrogeanu Gherea și un altul a căzut peste un autoturism pe strada Anton Pann rupând în cădere și fire electrice. Precipitațiile abundente au provocat viituri, astfel încât pompierii și voluntarii acționează acum și pentru evacuarea apei din curți din municipiul Roman, pe străzile Păcii, Islazului, Principatelor Unite și Maramureș, dar și în comunaTurturești și satul Bodeștii de Jos, comuna Bodești.

În localitățile Izvor, Ion Creangă, Secuieni și Ștefan cel Mare au căzut copaci pe carosabil. Se intervine pentru degajarea lor.

În satul Pildești, comuna Cordun acoperișul unei case a fost distrus.

Actualizare 17.25: Furtuna a cauzat mai multe pagube pentru locuitorii din localitățile afectate. ISU detașamentul Piatra Neamț a intervenit pentru degajarea carosabilului de o tablă căzută de pe un acoperiș în municipiul Piatra Neamț. Tot în Piatra Neamț cei de la ISU au degajat un copac care a căzut pe carosabil. În localitățile Dănești și Dochia trei stâlpi de telefonie din lemn au căzut pe carosabil, echipajele SVSU Girov intervenind pentru degajarea lor.

Actualizare 16.55: Codul roșu a fost extins până la ora 18.00 și sunt au fost incluse și localitățile: Piatra-Neamț, Roznov, Piatra Șoimului, Săvinești, Dumbrava Roșie, Bodești, Pângărați, Girov, Gârcina, Alexandru cel Bun, Dochia, Dobreni. ANM avertizează din nou că printre fenomenele așteptate se numără: averse torențiale care vor cumula peste 40 l/m, grindină de dimensiuni medii, frecvente descărcări electrice, vijelie puternică. O avertizare RO ALERT a fost emisă și pentru locuitorii municipiului Piatra Neamț.

Actualizare 16.50: La Stânca (comuna Pipirig), apele au adus, ca de fiecare dată când plouă mai mult, aluviuni pe șosea. Patru gospodării au fost inundate, iar pompierii voluntari de la SVSU Pipirig acționează cu un buldoexcavator pentru îndepărtarea aluviunilor, dar și pentru evacuarea apei din curțile afectate.

Actualizare 16.40: Pompierii intervin deja la Târgu Neamț, unde un copac a căzut peste firele de energie eelctrică și se intervine împreună cu furnizorul. La Filioara, pompierii voluntari din cadrul SVSU AGAPIA acționează pentru îndepărtarea de pe drum a unui copac căzut.

Actualizare 16.35: Furtuna va ajunge și în alte zone, fiind emisă o avertizare cod roșu până la ora 17.30 pentru Borca, Gherăești, Grumăzești, Bodești, Petricani, Botești, Țibucani, Bârgăuani, Urecheni, Păstrăveni, Ștefan cel Mare, Războieni, Dragomirești, Tupilați, Văleni.

Actualizare: Codul roșu a fost extins în Neamț pentru localitățile Urecheni, Timișești și Păstrăveni, fiind valabil până la ora 17.00.

Fenomene meteorologice așteptate: vijelie, cu intensificări puternice ale vântului cu rafale de peste 80…90 km/h, grindină de medii dimensiuni, descărcări electrice frecvente.

Populația din aceste zone a fost înștiințată prin intermediul RO-ALERT referitor la modul de protecție în cazul manifestării fenomenelor meteorologice prognozate”.

Știre inițială: O avertizare meteo cod roșu a fost emisă de Administrația Națională de Meteorologie care avertizează că, în zona afectată „se vor semnalavijelie puternică, averse torențiale care vor cumula peste 40 l/m, grindină de dimensiuni medii, frecvente descărcări electrice”.

Localitățile vizate din Neamț sunt: Târgu Neamț, Vânători-Neamț, Pipirig, Răucești, Grumăzești, Petricani, Agapia, Timișești, Brusturi, Drăgănești.

Avertizarea este valabilă astăzi, 30 iunie, începând de la ora 15.45 și până la ora 16.30.

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *