În ultimele luni instituțiile statului par să dea o importanță sporită fenomenului reprezentat de traficul, DIICOT, DNA şi poliţia judeţului Neamţ au pornit o adevărată campanie împotriva interlopilor şi traficanţilor de droguri de mare risc. Cel mai recent exemplu este cazul Jazz Caffe şi Chaplin’s (amănunte aici și aici).
Un altul este destructurarea unui grup infracţional de traficanţi de droguri de mare risc, din care face parte şi unul dintre elevii de la Academia Infractorilor a celebrului Ţâţă (detalii aici), George Săbiuţă. El, împreună cu Gabriel Mantu, Elena Marsilia Mantu, Marian Zâru, Constantin Oborocianu şi Ilie Bogdan Gabor au dus activităţile infracţionale la un alt nivel, de la furturi şi tâlhării cu bijuterii de lux, la trafic de droguri de mare risc.
Procurorii au cerut prelungirea arestului preventiv pentru aceştia, iar Tribunalul Neamţ a admis ieri, 14 iulie, propunerea. „Admite propunerea de prelungire a arestării preventive formulată de către Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Biroul Teritorial Neamţ, şi în consecinţă: În temeiul art. 234, raportat la art. 236 şi 223 alin. 2 Cod procedură penală, dispune prelungirea stării de arest preventiv pentru o perioadă de 30 zile, începând cu data de 22.07.2021 până la data de 20.08.2021 inclusiv“, precizează soluția dată de instanță.
Lotul Săbiuţă – Mantu este cercetat pentru trafic şi deţinere de droguri de risc şi de mare risc, în vederea consumului propriu şi punerea la dispoziţie a unui unui imobil pentru consumul ilicit de droguri. Aceştia au fost reţinuţi, în primă fază pentru 24 de ore, pe 22 iunie, şi apoi Tribunalul Neamţ a dispus măsura arestului preventiv pentru 30 de zile. Potrivit DIICOT – Biroul Teritorial Neamţ, începând cu anul 2018 și până în prezent, membrii grupului infracțional au procurat și comercializat droguri de risc și de mare risc și substanțe susceptibile a avea efecte psihoactive, către diverși consumatori de pe raza județului Neamț, devenind principalii furnizori de astfel de substanțe din județ. Reprezentanţi ai DIICOT împreună cu ofițeri de poliție judiciară de la SCCO Neamț, cu suportul Direcţiei Operaţiuni Speciale, au efectuat, atunci, 16 percheziții domiciliare, pe raza județelor Neamț, Suceava, Bacău și Iași, „în urma cărora au fost ridicate 30 de grame de cannabis, 2 grame de cocaină, 3 grame de rezină de cannabis, 4 plante de cannabis, 200 de grame de substanțe psihoactive, sumele de 2.500 de lei și 500 de euro, un cântar electronic, 3 dispozitive electrocasnice utilizate pentru prepararea substanțelor psihoactive, un dispozitiv de supraveghere GPS confecționat artizanal, 3 laptop-uri, o tabletă, 200 de grame de aur, 2 dispozitive de mărunțit și 2 recipiente confecționate special pentru disimularea drogurilor”.
IPJ Neamţ mai preciza că 30 de persoane au fost audiate la sediul D.I.I.C.O.T. – B.T. Neamț. În activități au fost angrenați polițiștii Serviciului de Investigații Criminale și luptătorii Serviciului pentru Acțiuni Speciale din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Neamț și jandarmi.
Detalii despre membrii acestei grupări găsiţi aici.
Angela Croitoru
Un comentariu
“Atât, atât de puțin” (reclama de la Kaufland), au găsit cei care au făcut perchezițiile??? Păi ce, i-au percheziționat doar în buzunare și portofele??? Dar viloaiele, mașinile scumpe, bijuteriile, ceasurile, de unde le au, le-or fi adus Moș Crăciun?