Colegiul Tehnic Forestier fără sprijinul Consiliului Local

Ordinea de zi a ședinței de astăzi, 6 august, a readus în discuție cele două proiecte de hotărâre de consiliu local care făceau referire la schimbarea destinației unor spații din incinta Colegiului Tehnic Forestier Piatra Neamț. Proiectele au fost retrase în ședința din data de 29 iulie din cauza faptului că, Enache Ciprian – consilier local (ALDE), desemnat membru în Consiliul de Administrație al colegiului, nu a luat la cunoștință despre intențiile conducerii.

Totuși, care este miza celor două proiecte? În proiectul HCL nr. 5 i se cere Primăriei Piatra Neamț, proprietarul de drept al spațiului pe care este amplasat liceul, să înainteze către Ministerul Educației documentele necesare obținerii unui aviz pentru reînnoirea a două contracte de închiere: pentru chioșcul alimentar al liceului și pentru două mese de ping-pong, din sala de sport. Atenție: acestea reprezintă surse de venit extrabugetare atât pentru școală, cât și pentru bugetul local!

Prin proiectul HCL nr. 6, clădirea în care a funcționat cantina liceului și acum se află în paragină, ar fi urmat să fie transformată într-o creșă. Pentru finalizarea acestui proiect „există oportunitatea finanțării cu fonduri europene a reabilitării și modernizării imobilului”, după cum se spune în referatul de aprobare. Singurul impediment, în momentul de față, este lipsa avizului Ministerului Educației.

Secretarul general al municipiului Piatra Neamț, Dragoș Ștefan, a ținut să clarifice nelămuririle avute de grupul consilierilor locali PSD-PMP-ALDE menționând că procesele verbale, din data de 21 aprilie 2021 (pentru reînnoirea contractelor de închiere), respectiv 12 mai 2021 (pentru construirea unei noi creșe), sunt legale și își produc efectele. Cu toate acestea, proiectele au fost respinse cu 11 voturi „pentru” și 9 „împotrivă”, cu motivația opoziției că „nu votează lucruri ilegale”.

Andrei Carabelea, primarul municipiului Piatra Neamț, a declarat, ironic, la finalul ședinței: „Vreau să îi felicit pe consilierii care s-au opus înființării unei noi creșe în Piatra Neamț.

(M. Z.)