Mini focar de covid în secția Chirurgie a Spitalului Județean Neamț

De sâmbătă, 28 august, au fost confirmați infectați cu coronavirus 5 pacienți internați în secția Chirurgie a Spitalului Județean de Urgență Piatra-Neamț și în urma testării personalului secției și 4 infirmiere. O parte din personalul secției a fost testat astăzi, 30 august și sunt așteptate rezultatele.

Acest mic focar a apărut după ce la testarea rapidă a pacienților, rezultatele au fost negative. Ulterior, la prelucrarea probelor prin secvențiere, conform regulilor, pacienții au avut rezultate pozitive. „Am luat decizia să testăm tot personalul secției Chirurgie și astăzi au fost prelevate probe de la ceilalți care nu au putut veni sâmbătă. Deocamdată avem 4 cazuri, la infirmiere, dintre care două sunt vaccinate complet, una chiar luna aceasta s-a vaccinat cu Johnson, cel în doză unică. Dar, potrivit studiilor făcute de specialiști, varianta Delta a coronavirusului are un comportament diferit la cei vaccinați. Așteptăm rezultatele la teste și finalizarea anchetei epidemiologice pentru a putea stabili dacă pacienții erau în perioada de incubație când au fost internați, dacă boala s-a transmis de la cadrele medicale la pacienți sau invers ori din contactul cu alte persoane pozitive din spital. Secția a fost dezinfectată, personalul infectat are forme ușoare și este în izolare la domiciliu. Analizăm să vedem dacă se impune testarea membrilor familiilor acestora, ca să avem tabloul complet al sursei de infectare, pe cât posibil, fiindcă varianta Delta deja se transmite intracomunitar”, ne-a declarat dr. Cătălin Herghelegiu, din cadrul Direcției de Sănătate Publică Neamț și medicul epidemiolog al spitalului județean.

Pacienții pozitivi au fost transferați unul în secția Boli Infecțioase și ceilalți în sectorul dedicat de la etajul I din pavilionul chirurgical. În cadrul anchetei epidemiologice se va stabili și dacă angajații spitalului respectă regulile de protecție. „Nu sunt probleme cu echipamentele de protecție, cu dezinfectanții, dar personalul „uită” să poarte masca în spital”, a adăugat dr. Cătălin Herghelegiu.

C.I.

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *