„Spaima” Europei: Piatra-Neamț și un închipuit loc de joacă

Cel mai modern loc de joacă din Piatra-Neamț, „primul loc de joacă de asemenea complexitate din România și al treilea din Europa”, în conformitate cu spusele viceprimarului Marius Irimia (USRPLUS) răspândite prin mass-media, s-a deschis în ajunul fostei mari sărbători naționale de 23 august, la ștrandul de Peste Vale, zis al tineretului. N-a ținut figura cu plasarea instalațiilor în vârful dealului Cozla, ca beneficiu colateral pentru transport cu Telegoala de la Perla Invest, din cauză de legislație de mediu.

Lucrarea cu pricina a costat circa 91.000 euro. Prezentările oficiale ale măreței realizări, grație unui exces de zel cu specific local, sunt oarecum cunoscute publicului pietrean. E greu de estimat în ce măsură celor care au umplut ștrandul împreună cu frumoșii lor copii.

Selecția următoare de fotografii neoficiale, cu accent pe „originalitatea” și calitatea amenajării inaugurate forțat, ne scutește de comentarii asupra competenței, responsabilității și respectului dedicat pietrenilor și copiilor lor.

Am căutat imagini comparabile în țară, în Europa, în lume, cu lucrări la fel de neterminate. Nu am găsit încă.

E ușor de observat în ce hal sunt expuse și cât de mărunt sunt scrise Regulile locului de joacă. În materialele publice oficiale lipsește accentul pe vârsta utilizatorilor, respectiv copii de 4-14 ani. Peste 7 ani oricine se poate… juca fără a fi însoțit. Ferească Dumnezeu ca un copil mai voinicuț, la 13-14 ani, să se blocheze în tubul ăla contorsionat!

Lesne de înțeles, în regim de minimă compensație emoțională, pietrenii așteaptă cu nedisimulat interes să descopere care sunt cele două locuri de joacă din Top 3 Europa, „colegele” de podium ale panaramei de Peste Vale.

Viorel COSMA

*Material apărut în paginile ziarului Mesagerul de Neamț, nr. 503, săptămâna 26 august – 1 septembrie.

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *