Spitalul Județean Neamț are un nou plan de intervenție la dezastre

O știre din categoria celor pozitive vine dinspre Spitalul Județean de Urgență Piatra-Neamț, care a reușit să-și actualizeze planul de intervenție la dezastre. Efectele aprobării primite din partea ISU Neamț se concentrează în primul rând asupra faptului că de –acum fiecare angajat al spitalului va ști ce să facă în caz de explozie, alunecări de teren, inundații, cutremure, incendii. Este vital ca intervenția în cazul când apare una din situațiile enumerate să fie organizată, cunoscută și să existe responsabili. Vorbim de vreo 1.700 de angajați într-o instituție publică de sănătate, profund zguduită de incendiul din 14 noiembrie 2020, când a luat foc secția ATI și au pierit în flăcări 10 pacienți, iar un medic a suferit arsuri după care se recuperează și acum. Mai ales că dezastrul a scos la iveală o sumedenie de nereguli ce puneau oricând în pericol viața bolnavilor și a angajaților, laolaltă.

Era, prin urmare, neapărat necesară revizuirea strategiei de apărare la dezastre, având în vedere că spitalul județean înseamnă fizic mai multe clădiri, pornind de la cea care se prăbușește bucată cu bucată (pavilionul vechi), neomițând stațiile de oxigen și ajungând (iar) până la neterminata și nerecepționata Pediatrie. Mai ales că între timp a apărut și noul modular ATI, structură ce a impus noi reguli atât pe parte medicală, cât și de protecția muncii și siguranță pentru fiecare loc de muncă din spital.

În acest moment, spitalul județean este pregătit să facă față la situații nedorite, sub garanția ISU Neamț. „În baza documentației înaintată de SJU Piatra-Neamț, toate aspectele cuprinse în planul de intervenție au fost verificate la fața locului. S-au făcut mai multe vizite pentru a controla dacă există hidranți și dacă sunt funcționali, dacă sunt amplasați efectiv conform planurilor de situații, dacă există stingătoare, dacă s-au amenajat căile de acces, dacă planul de evacuare este adecvat, starea instalațiilor electrice, alimentarea cu apă, surse alternative de alimentare cu energie electrică, existența instalațiilor de detectare și semnalizare a incendiilor și-așa mai departe. Practic, spitalul județean și-a reactualizat planul de intervenție, conform legislației care impune acest lucru în momentul când apar construcții noi, dotări noi, fluxuri noi”, a declarat lt. Irina Popa, ofițerul de presă al ISU Neamț.

Ce-i mai rămâne spitalului județean de făcut? Să-și organizeze la modul real Serviciul privat pentru situații de urgență, în așa feș încât cadrele medicale să nu mai ajungă în situația de a o face pe pompierii privați și oameni nevinovați să moară.

C.I.

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *