Spitalul Județean Neamț și-a găsit epidemiolog!

Odată cu finalizarea concursului, singurul candidat care s-a înscris și-a adjudecat postul de medic epidemiolog al Spitalului Județean de Urgență Piatra-Neamț. Este vorba de Alexandru Paviliu, medic rezident în ultimul an la UMF Iași. Examenul pentru ocuparea postului l-a dat la Iași în fața unei comisii conduse de prof. univ. dr. Doina Azoicăi, șefa catedrei de epidemiologie a UMF Iași. Cu 85,66 puncte obținute la proba scrisă, 90 de puncte la proba clinică și 13 puncte la activitatea științifică, Alexandru Paviliu a fost admis pe post, întrunind 188,66 puncte. După ce își încheie în toamnă rezidențiatul și va da examenul de medic specialist, tânărul doctor va intra deplin în atribuții.

Sarcina proaspătului intrat în echipa medicală a spitalului județean este una pe cât de sensibilă, pe atât de dificilă. Ca și în anii din urmă, va fi singurul epidemiolog care va trebui să facă tot pentru ca spitalul să fie un mediu curat și sigur pentru bolnavi și cei care au grijă de ei. Ceea ce presupune găsirea în permanență de soluții în contextul în care, după cum se știe, structura spitalului cu greu permite circuite adecvate și în vremuri normale, cu atât mai mult în condiții de covid. Va fi dificil și doar dacă ne gândim că spitalul județean are 883 de paturi și vreo 1.700 de angajați. Dr. Cătălin Herghelegiu, din cadrul Direcției de Sănătate Publică Neamț și medicul epidemiolog al spitalului județean de mai bine de un an de zile, a fost membru în comisia de concurs care l-a evaluat pe Alexandru Paviliu. Din dubla postură, dr. Cătălin Herghelegiu, care cunoaște foarte bine problemele din spital încă de pe vremea când era în corpul de control al DSP Neamț, a declarat că îl va sprijini pe tânărul medic și după ce acesta își va prelua postul.

„Alexandru Paviliu lucrează de la începutul anului la spitalul județean, când a fost detașat de la Vatra Dornei. A promovat pe post, dar mai are de dat examenul de medic specialist în octombrie-noiembrie și abia apoi va avea drept de parafă. El încă trebuie să învețe ce are de făcut, a avut câteva idei până acum, i-am dat și eu sarcini. În primul rând, el va trebui să colaboreze cu personalul medical din spital, aici e cea mai mare problemă. Mă ciondănesc eu cu medicii șefi, darmite un medic tânăr… sunt chestiuni inerente în sistemul nostru. Dar a avut avantajul să învețe, fiindcă în toată această perioadă știți că spitalul a trecut printr-o serie de reorganizări și am avut prilejul să-l învăț, să-l sfătuiesc. Este bine că spitalul județean are asigurat medic epidemiolog, deși ar trebui să aibă 3 medici sau măcar doi cum are spitalul Roman”.

Funcția de medic epidemiolog al spitalului județean a fost asigurată ani de zile de dr. Doina Apetroaia, fost medic infecțios în spital și care s-a ocupat de supravegherea și prevenirea infecțiilor intraspitalicești mulți ani și după vârsta de pensionare. S-a retras din activitate în primăvara anului trecut, când dr. Cătălin Herghelegiu a acceptat să colaboreze cu spitalul. Dar cea mai mare unitate sanitară din județ încă nu a rezolvat problema semnalată la controalele DSP Vaslui, care a impus ca sarcină transformarea compartimentului – cum funcționează de ani de zile – în serviciu și asigurarea unui număr suficient de medici epidemiologi.

C.I.